La prevenció d'estafes i de maltractaments a gent gran són dues línies d'actuació noves de Creu Roja a les comarques gironines que, de moment, realitza a Girona i a Roses. Primer, a través de trucades telefòniques i visites a domicili, l'entitat identifica les persones més vulnerables a l'hora de convertir-se en víctimes. I després, facilita informació, telèfons de contacte i mecanismes útils per prevenir conflictes.

Ahir mateix, 24 dones i homes van participar en una xerrada informativa amb els Mossos d'Esquadra a Girona en la que, a més d'escoltar pautes per reconèixer indicis de maltractaments o consells per demanar ajuda, van adreçar nombroses preguntes als agents -sobretot relacionades amb la prevenció. El mateix es farà dimarts a Roses, amb 20 persones més.

Obrir la porta a desconeguts

La responsable dels programes de la Gent Gran a Creu Roja Girona, Il·luminada Martínez, va explicar que la seva organització insisteix molt en que les persones grans no s'aïllin. Martínez va explicar que, majoritàriament, els autors dels maltractaments són persones del mateix entorn familiar de la víctima, sovint «cuidadors, el matrimoni o fills». Pel que fa a les estafes, el procés de la Creu Roja per detectar perfils especialment vulnerables inclou preguntar per qüestions com ara si obren fàcilment la porta de casa o atenen desconeguts. Amb aquest objectiu, en l'arrencada de la campanya van fer 27 enquestes telefòniques als dos municipis on actuen.

A menys que rebin una demanda específica l'entitat no té previst ampliar el projecte a altres municipis gironins aquest any. La iniciativa va sorgir de la central de la Creu Roja, que va considerar necessari treballar pel «bon tracte a la gent gran i prevenir els maltractaments», tal com va explicar Martínez. A la seva delegació a Girona, on tenen diverses línies de treball obertes amb la gent gran, van estar d'acord amb l'enfocament preventiu de la campanya.

La responsable gironina va explicar que «es tracta molt d'informar i de donar consells de seguretat, des de temes d'estafa a través dels mossos, fins a factors de risc o maltractaments i, també, temes jurídics com les voluntats anticipades»; pel que fa a maltractaments, Il·luminada Martínez va remarcar la importància del treball en xarxa amb els Serveis Socials, que són els que actuen.