Denuncien una infestació de paneroles a l'antiga subdelegació de l'Estat

El sindicat CSIF presenta una denúncia a Inspecció de Treball i un escrit per tal que els responsables de l'edifici prenguin mesures

27.06.2017 | 07:15
Una panerola americana, a l´edifici de l´antiga subdelegació.

Els treballadors públics ubicats a l'edifici de l'antiga Subdelegació de l'Estat a Girona, a l'avinguda Jaume I (al costat de l'escola Eiximenis), han denunciat a la mateixa subdelegació del Govern i a Inspecció de Treball la presència de nombroses paneroles des de fa tres setmanes, per alertar del risc per a la salut i les molèsties que ocasionen als empleats i ciutadans.

Les paneroles semblen escarabats, però amb ales i més allargats. Són habituals a Girona i acostumen a aparèixer amb la calor. El consistori actua amb tractaments contra aquesta espècia invasora, i les darreres actuacions han tingut lloc en les últimes setmanes. Entre els punts infestats hi hauria l'edifici de l'antiga subdelegació, ara amb dependències i despatxos destinats a serveis múltiples com les oficines d'estrangeria.

El sindicat de funcionaris CSIF a Girona, que assegura que ja havia avisat d'aquest problema a la subdelegació i, «si han fumigat, no ha tingut efecte», va entrar la setmana passada una instància al registre de la Subdelegació del Govern de l'Estat i, en paral·lel, una denúncia a Inspecció de Treball per informar sobre la situació i demanar que es prengui mesures.

En el document, al qual ha tingut accés Diari de Girona, recorden que des de fa més de tres setmanes van començar a aparèixer a l'interior de l'edifici un seguit de paneroles mortes. Aquest fet el van posar en coneixement del cap de l'Oficina d'Estrangeria i de l'Especialista de Prevenció, «manifestant aquesta última que ho havia comunicat» a l'encarregada del manteniment, la qual hauria respost que l'Ajuntament «estava fumigant les clavegueres de la ciutat i que per aquest motiu sortien» els insectes a la superfície i que «morien a continuació». «Donant a entendre que es tractava d'una situació puntual i que desapareixeria sense necessitat de prendre cap mesura», afegeixen en el text presentat a la Subdelegació.

Amb tot, continuen, la setmana passada «van aparèixer» més insectes però «vius». «Circulen per les taules i inclús alcen el vol per l'interior de l'edifici de serveis múltiples», «a les zones obertes a l'atenció al públic» i «als despatxos i estances dels pisos alts, inclosa la zona de Policia Nacional». Tot plegat, «a més de preocupant i provocar reaccions viscerals als empleats públics, és molest i altament insalubre».


«Portadors de patògens»

En aquest sentit, afegeixen que «si estem convivint diàriament amb aquests insectes, significa que l'edifici» està «infectat» pels mateixos. A més, recorden que els insectes són de la varietat Periplaneta americana i «està científicament demostrat» que «són portadores de més de 40 patògens, des de cucs» fins «a virus i bacteris» i «tant el públic que acudeix de l'exterior com els empleats públics [...] estem exposats al contagi de qualsevol malaltia transmesa».

Per tot plegat, el sindicat CSIF demana al Comitè Provincial de Seguretat i Salut que «en la major brevetat possible, prengui mesures» per «erradicar d'una forma efectiva i duradora» aquests insectes en les seves «tres fases: ou, nimfa i adult, instal·lats a l'edifici».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Lluís Sais, a l'entrada a l'Audiència.
Unes 200 persones acompanyen els alcaldes d'Olot i la Bisbal a declarar

Unes 200 persones acompanyen els alcaldes d'Olot i la Bisbal a declarar

Lluís Sais i Josep Maria Corominas s'han presentat a l'Audiència de Girona, on havien estat citats...

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

A l'acte es llegirà un manifest i acabarà a la delegació del Govern de la Generalitat a Girona

Bescanó, satisfet per l´absència d´«incidències» en els talls a la Pilastra

Bescanó, satisfet per l´absència d´«incidències» en els talls a la Pilastra

L'alcalde, Pere Lluís Garcia, destaca que les interrupcions generen «poques afectacions»

La Creu Roja ha fet 4.703 actuacions sanitàries a les platges gironines

La Creu Roja ha fet 4.703 actuacions sanitàries a les platges gironines

Els traumatismes i les ferides lleus han motivat la majoria d'intervencions en 17 indrets de la...

Blaumut, ho deixem per un altre dia?

Blaumut, ho deixem per un altre dia?

El Teatre de Bescanó ajorna el concert de la banda programat per a l'1 d'octubre davant la situació

Carrers en blanc per posar-se a la pell del malalt

Carrers en blanc per posar-se a la pell del malalt

Les plaques amb els noms de cinc de carrers del barri de Gràcia de Barcelona porten tapades...

Enllaços recomanats: Premis cinema