L'Estat espanyol va recaptar durant l'any passat més d'11 milions d'euros menys que en el mateix període de l'any anterior per les taxes dels exàmens del permís de conduir en qualsevol dels carnets. La caiguda en la recaptació estatal és d'un 13,3% mentre les comarques gironines se situen per sobre la mitjana amb una caiguda dels ingressos del 14,5%. Els motius són, bàsicament, la vaga d'examinadors de trànsit durant l'any passat que va deixar milers de persones a tot l'Estat sense poder fer l'examen i havent de retardar l'obtenció del corresponent permís.

Les arques de l'Estat han notat la vaga d'examinadors, que durant anys han reclamat més plantilla (retallada en anys de crisi) i una pujada salarial i que es va traslladar l'any passat en una vaga que va durar mesos. Era el mes de juny quan aquest col·lectiu va començar un cicle de vagues intermitents a tot l'Estat amb un seguiment molt ampli per exigir el complement específic que els sindicats havien acordat amb la Direcció General de Trànsit. Cinc mesos després, al desembre, van desconvocar la vaga després d'arribar a un acord.

A les comarques gironines, uns 7.500 alumnes es van quedar sense poder examinar-se i, de fet, les conseqüències encara cuegen, amb acumulació d'alumnes a les autoescoles per fer la prova pràctica del permís. A més, encara hi ha una manca de professionals que examinin i, quan s'han ofert algunes places, són molt pocs els que volen venir a la demarcació.

Tot plegat ha afectat la recaptació per taxes d'exàmens. Així, segons les dades del mateix govern espanyol en una resposta al grup socialista al Congrés, a les comarques gironines s'ha recaptat un 14,5% menys. Les xifres corresponen fins al 27 de novembre de 2017 (quan encara no havia acabat la vaga ni l'any) comparades amb el mateix període del 2016.

Així, segons el Govern, el 2016 es van recaptar 108.721,2 euros en concepte de taxes per exàmens del permís de circulació i el 2017 la xifra va ser de 93.028,5, és a dir, 15.692,7 euros menys a la demarcació. La davallada, percentualment, ha estat més gran que la mitjana de l'Estat, on la pèrdua de recaptació ha estat del 13,3%. Així, al conjunt d'Espanya, en el mateix període de 2017 es van recaptar 77,4 milions d'euros quan en el mateix temps del 2016 va ser de 89,2 milions: 11,8 milions menys.