La conducció sota l’efecte de l’alcohol segueix a l’alça a les carreteres de Girona

Els positius en proves d’alcoholèmia dels Mossos s’incrementen i suposen gairebé el 6% de les practicades d’abril a desembre del 2023

Els Mossos realitzant un control d'alcoholèmia, en una foto d'arxiu.

Els Mossos realitzant un control d'alcoholèmia, en una foto d'arxiu. / Aniol Resclosa

Eva Batlle

Eva Batlle

Conduir un vehicle i anar begut és incompatible. És una conducta de risc molt perillosa que fa molts anys s’intenta erradicar aquesta pràctica, però segueix essent present. Això és el que s’observa amb les dades sobre proves d’alcoholèmia realitzades a la Regió Policial de Girona. S’han incrementat els positius i també les proves. Però el percentatge de gent que dona afirmatiu també ha pujat. 

Les dades públiques dels Mossos d’Esquadra mostren que entre l’abril i el desembre l’any passat es van realitzar 28.326 lectures, és a dir proves i d’aquestes, 1.662 van ser positives. Això suposa que prop del 6% les practicades van ser afirmatives; mentre que l’any anterior n’havien estat el 5%. Es van realitzar un 11% més de proves que l’any anterior a la Regió Policial de Girona.

La majoria de les proves realitzades durant els 9 mesos del 2023 es van fer durant controls preventius de trànsit. És a dir en dispositius ja planejats a peu de carretera i que sovint són especialitzats en control de drogues i alcohol. En aquests, de les 27.102 lectures, fins a 1.495 van ser positives. 

Pel que fa a les lectures fetes en accidents de trànsit durant el 2023 els Mossos en van executar 1.146 Una xifra que supera és menor respecte a l’any anterior ja que va tancar amb 1.164. El nombre de positius dels conductors en sinistre viaris va ser de 137.

En canvi, hi ha una altra intervenció que també pot comportar que els Mossos de Trànsit hagin de realitzar una prova d’alcoholèmia. Això succeeix quan es produeix una infracció o quan tenen requeriments de símptomes. Entre l’abril i el desembre això va suposar 78 lectures. D’aquestes, 35 van resultar afirmatives, és a dir, se superava el màxim permès de taxa.

El nombre de proves s’ha incrementaten un 11% durant un any a tota la Regió Policial de Girona

El juny i el setembre

Fent una anàlisi temporal dels controls d’alcoholèmia del 2023 es pot veure que el mes de juny va ser el que va acumular més lectures amb 4.319. Cal recordar que és un mes on se celebra la Revetlla de Sant Joan. Un dia que els Mossos de Trànsit solen realitzar molts controls i molts d’ells situats en les principals vies de la xarxa viària. De totes aquestes proves en controls, 163 van ser positives. El setembre és el segon mes amb més activitat, amb un total de 3.215 proves i 212 resultats afirmatius.

Una mostra del que arriba de ser perillós anar al volant begut és que els Mossos els darrers anys han notat un increment dels positius penals, és a dir, en els que se supera els 0,60 mg/litre d’aire expirat; quan la taxa màxima permesa es troba en 0,25 mg/litre. En casos de conductors professionals aquesta es rebaixa fins als 0,15 mg/litre d’aire expirat.

Accidentada molt beguda

Un exemple de les conseqüències de l’alcohol al volant és el que es va viure el dissabte dia 3 de febrer a la Jonquera. Els Mossos d’Esquadra van detenir una conductora que anava al volant molt beguda i que es va accidentar.

Subscriu-te per seguir llegint