L´Ajuntament de Banyoles, governat fins ara amb majoria absoluta per Esquerra Republicana, haurà de retirar i deixar de distribuir el darrer butlletí municipal -amb el nom d´El Pregoner- perquè vulnera la llei electoral i difon «les fites» aconseguides per l´equip de govern municipal.

La Junta Electoral és taxativa i molt clara. Arran d´una denúncia de Convergència i Unió, l´ens judicial va examinar el butlleti i, després de veure´l, assegura contundent que a la majoria del pamflet «és una exposició de les fites de l´equip municipal en els darrers anys», cosa que -segueix dient la resolució- «clarament contradiu tant l´article 50 LOREG com el 10 de la Llei 29/2005», és a dir, que s´ha fet d´esquenes a les normes electorals. Així, la Junta conclou que «la difussió de la revista vulnera els principi d´objectivitat i transparència del procés electoral i el d´igualtat dels actors electorals, debent, en conseqüència, ser retirada».

A més, la Junta desmunta de manera frontal l´intent del govern local controlat per ERC de voler fer passar la publicació com a necessària. I és que l´Ajuntament va dirigir-se a l´ens judicial perquè l´autoritzés a distribuir una «revista que proporcionaria informació d´interés públic, com el termini de pagament de tributs o els horaris d´autobús». Però la realitat ha fet que el que va acceptar editar la Junta no sigui el què ha arribat a les cases. Per això, l´ens judicial deixa ben clar que «de l´examen de l´exemplar -el què CiU va aportar amb la seva denúncia- es desprén que la informació d´interès públic és mínima», i especifica que només a dos pàgines (la 7 i la 27) es parla del què, en teoria, hauria d´omplir tot l´extens butlletí. Amb tot, la Junta ha decidit ordenar «el cessament» de la distribució d´El Pregoner per incomplir la llei electoral i contravenir el dictàmen de l´autorització de la pròpia Junta.

CiU ho veu «trist i vergonyós»

El candidat a l´alcaldia per CiU, Miquel Noguer, va ser qui va denunciar el contingut del butlleti i s´ha mostrat satisfet perquè la Junta «ha sabut veure les intencions d´ERC». «Fa la sensació de que l´equip de govern es riu de la Junta i dels ciutadans. I ni la Junta, ni els veïns i la resta de gent que ens presentem som tontos», sentencia el convergent. Noguer considera que és «molt trist que el nostre Ajuntament surti a la premsa precisament perquè ja se li ha requerit la retirada de dues publicacions per electoralistes» i creu que és «una autèntica vergonya» que ERC i el govern local «hagin arribat a aquest punt».