El passat dimarts, dia 22 de maig, el Govern de la Generalitat va aprovar l´acord de govern que dóna llum verd al nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per al període 2007-2013, que ha elaborat el Departament d´Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR).

en total, catalunya disposarà d´1.016,72 milions d´euros (en l´anterior PDR se´n van executar 998,05). Amb la incorporació de deu nous estats membres, des de la Unió Europea (UE) s´ha reduït el finançament atorgat a l´Estat espanyol i, conseqüentment, Catalunya ha passat de 455 milions d´euros, en el darrer PDR, a 272,6 milions d´euros, és a dir, el 40% menys. Tot i aquesta disminució, des de la Generalitat s´ha fet un gran esforç pressupostari perquè aquesta reducció no afecti directament els agricultors i ramaders catalans. D´aquesta manera, el Govern català ha incrementat el 40% la seva aportació, i ha passat de 336,6 milions d´euros a 469,6 milions. Per la seva banda, l´Estat espanyol ha incrementat el 33% la seva dotació al PDR de Catalunya. Per tant, el sector agroalimentari català podrà disposar de més recursos que en el període 2000-2006.

El nou PDR té com a finalitat modernitzar l´estructura agrària, adaptar les produccions al mercat i fomentar que el valor afegit dels productes agroalimentaris beneficïi els agricultors. Al mateix temps, també vol assegurar una producció sana i de qualitat, mantenir la competitivitat de les produccions agroalimentàries, optimitzant els recursos, i incorporar noves tecnologies.

Els 1.016,72 milions d´euros es destinaran a l´eix 1 d´augment de la competitivitat un 54,5% dels fons; a l´eix 2, de millora del medi ambient i de l´entorn rural, un 29,52%; i a l´eix 3, de qualitat de vida i diversificació, un 12,58%. El 3,39% restant serà per a altres partides.

Dins l´eix 1 d´augment de la competitivitat, es destinen 68 milions d´euros a la instal·lació de joves agricultors. Si es compara amb el període anterior, en què es van executar un total de 44 milions d´euros, l´augment és d´un 52,62%. Es destinaran 120,12 milions d´euros a la modernització d´explotacions agràries; aquesta xifra suposa un 69,05% més ja que en els darrers 7 anys es van pagar un total de 71 milions. En el cas improvable que el pressupost sigui insuficient, el conseller d´Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, s´ha compromés públicament davant totes les organitzacions agràries que des del DAR seran ateses totes les sol·licituds que es rebin d´incorporació de joves i d´inversions en les explotacions agràries.

A més, coincidint amb aquesta aprovació, el Govern ha aprovat recentment una bossa de 250 milions d´euros que, tot i no estar inclosa dins del PDR, servirà de coixí a través de crèdits a interès zero per reforçar, encara més, la política agrària catalana en aquest nou període.

Dins l´eix 2 de millora del medi ambient i de l´entorn rural, es destinaran 185 milions a les ajudes agroambientals (el 30,35% més que durant el període anterior). I finalment, dins l´eix 3 de qualitat de vida i diversificació, es destinaran 34 milions d´euros per a la diversificació d´activitats no agrícoles a l´explotació (el 23,32% més que durant el període anterior).

Aquest augment generalitzat de recursos es veu doblement incrementat per dos fets rellevants: en primer lloc, els crèdits a interès zero comentats anteriorment; i en segon lloc, cal remarcar que la presència de mesures d´infraestructures (regadius i camins) al PDR s´ha vist reduïda de 360 a 125,5 milions d´euros en el nou període per tal de destinar la diferència, més de 240 milions, a mesures de modernització i incorporació de joves al sector agrari. Això no vol dir que les infraestructures deixin de ser objectiu prioritari pel DAR. Ben al contrari, aquesta distribució permet el finançament directe per la Generalitat, no limitant les inversions en aquest eix vertebrador tan important per al territori català. Per tant, continuarem invertint en nous regadius i camins amb recursos propis del DAR, com n´és exemple el canal Segarra-Garrigues.

El compromís ferm del conseller Llena en aquest nou període, i per això s´ha reflectit d´aquesta manera en la distribució pressupostària del nou PDR, és la modernització del camp català, la incorporació de joves, la producció ecològica i l´agricultura professional. I tot això passa per una aposta clara pel Contracte Global d´Explotació (CGE) com a eina de gestió pionera en l´Estat espanyol, després de la prova pilot duta a terme a les comarques de la Conca de Barberà, el Pla de l´Estany, l´Alt Urgell i el Berguedà.

En el nou PDR les mesures dirigides als agricultors professionals es gestionaran a través del CGE. Aquest és un acord de col·laboració entre l´Administració agrària catalana i el titular d´una explotació agrària que té com a objectiu incentivar el desenvolupament d´un projecte global integrador de les funcions productives, econòmiques, mediambientals i socials de l´agricultura, amb la finalitat de fomentar la viabilitat de les explotacions agràries i assolir un desenvolupament rural sostenible. Per tant, és un nou instrument que pretén situar l´explotació agrària en les millors condicions de competitivitat i sostenibilitat, fent així un ús adequat dels recursos públics, i permetent que la societat en general prengui consciència i valori la contribució dels pagesos a una millor gestió del territori, al manteniment i la millora del medi ambient i a la qualitat de vida en el medi rural en benefici de la totalitat de la societat.

El CGE facilita a l´agricultor noves eines que, amb l´assessorament del DAR, han de permetre avançar cap a un model d´explotació agrària més competitiva, viable i responsable amb el medi ambient, facilitant la planificació i priorització de les actuacions a través d´un pla d´explotació que parteix de la realitat de cada explotació i orienta les actuacions a realitzar. Es tracta, en definitiva, de contribuir a un model d´agricultura cada vegada més professional.

Un altre objectiu del CGE és avançar en la simplificació administrativa pel que fa a la tramitació d´aquest contracte. La seva integració a la Declaració Única Agrària (DUN) consolida la idea de finestra única. També es preveu resoldre tots els ajuts vinculats a una explotació en el mateix moment, facilitant així la comunicació amb el productor i una gestió més àgil i eficaç. La publicació de l´Ordre del CGE, que està prevista per a la primera setmana de juny, obrirà el termini per acollir-se a tots aquests ajuts.

Així doncs, amb l´aprovació del PDR, l´important augment de les aportacions de la Generalitat en el pla de regadius i camins, i la innovadora eina d´aportacions mitjançant crèdits a interès zero, el DAR posa fil a l´agulla per fer front als propers 7 anys amb una inversió en el sector agrari català que anirà més enllà del doble de la realitzada durant el període anterior.

*Director general de Desenvolupament Rural