El novel·lista barceloní Juan Marsé, de 75 anys, va guanyar ahir el premi Cervantes 2008, dotat amb 125.000 euros i considerat el més important de les lletres hispanes i que concedeix el Ministeri de Cultura en reconeixement al conjunt de l'obra d'un escriptor. El president del jurat, José Manuel Bleuca, va explicar que el guardó li ha estat concedit per "la seva decidida vocació per l'escriptura i per la seva capacitat per reflectir l'Espanya de la postguerra".

Juan Marsé va rebre la notícia gairebé dues hores després del veredicte, que es va fer públic mentre l'autor era al metge. "La salut és el primer, ho acabo de saber", explicava l'autor a la premsa que l'esperava a casa seva. Marsé va mostrar la seva alegria i va explicar que "després d'haver estat finalista durant dos o tres anys m'ho esperava i no, perquè aquest any entre els finalistes hi havia Pepe Caballero, Ana Maria Matute i Javier Marías, que són escriptors que em mereixen molt respecte i als quals admiro molt".

Els llibres de Marsé, que han obtingut guardons com el premiJuan Rulfo, estan impregnats del rigor ètic i l'exigència de les que mai ha abdicat aquest escriptor realista, un dels membres més joves de la generació dels 50 i possiblement el novel·lista de qui més relats s'han portat al cinema. Marsé va néixer a Barcelona el 1933. Va treballar a la revista de cinema Arcinema i va iniciar la seva carrera literària el 1958 amb uns relats a les revistes Ísula i El Ciervo. La seva primera novel·la va ser Encerrados con un solo juguete. Va col·laborar amb el món publicitari, cinematogràfic i amb el món editorial. Les seves obres se situen al barri del Guinardó de Barcelona, on va néixer i va passar la seva infància. Entre les seves novel·les hi ha Últimas tardes con Teresa, Si te dicen que caíUn día volveré, entre moltes altres.