EN DIRECTE

Fi de la Guerra Civil: 70 anys després

El Museu d'Història de la Ciutat organitza una visita explicativa a tres espais "repressius" acabant el conflicte bèl·lic

 
Fi de la Guerra Civil: 70 anys després
Fi de la Guerra Civil: 70 anys després  
 MULTIMÈDIA
 NOTÍCIES RELACIONADES

GIRONA | JOAQUIM BOHIGAS Jaume Prat i Pons (Salt, 1965) considera que la Guerra Civil és encara un tema "tabú" en l'opinió pública i, a tall d'exemple, troba a faltar, en les previsions de 2009, més referències a la commemoració del final del conflicte. Inicialment, la proposta de Prat era fer un recorregut pels llocs de la ciutat més significatius durant el desenvolupament de la guerra. Tanmateix, en veure que els punts d'interès estaven geogràficament dispersos, es va decidir delimitar una visita a tres llocs clau, que es poden recórrer a peu. Prat insisteix que la visita no és política, sinó que vol donar punts bàsics per facilitar la interpretació a cadascun dels receptors.
Davant l'edifici de l'Audència, hi haurà l'explicació sobre els judicis del Tribunal Popular de Girona (dels republicans contra els nacionals) i els judici sumaríssims (nacionals contra els republicans). Jaume Prat ha comentat que el funcionament de les presons republicana i nacional ha estat poc estudiada, a excepció d'historiadors com ara Josep Clara. Entre d'altres, hi ha previst explicar la sala de tortures, localitzar la porta (en un lateral) i les reixes de les finestres. En referència al refugi antiaeri, Prat ha destacat la recuperació d'un espai tal com era originàriament. En el cas que es pugui realitzar, la visita inclouria una simulació d'un atac. "Per copsar l'ambient de claustrofòbia", remarca.

Data
La data està escollida perquè és el dia festiu més proper al 4 de febrer, data en què les tropes de Franco van entrar a la ciutat de Girona i, per tant, va acabar la Guerra Civil.

record de la fi de l'enfrontament El Museu d'Història de la Ciutat ha programat una activitat divulgativa.L'Ajuntament de Girona va recuperar el refugi antiaeri dels Jardins de la Infància i s'ha utilitzat com a espai d'exposició de "Temps de Flors".Jaume Prat és, entre altres volums, autor, juntament amb Jordi Pericot, de la "Guia de la muralla de Girona" (2008), publicat per l'Ajuntament de Girona dins la col·lecció de "Guies urbanes".

Cultura

Llach i Martí i Pol són proclamats doctors «honoris causa»

El cantant demana durant l'acte a la Universitat de Girona «confiança» als que esperen «un futur...

Un film sobre Dalí inaugura el festival Artecinema de Nàpols

El festival Artecinema de Nàpols es va inaugurar dijous amb la projecció de la...

Jordi Isern inaugura «Origen» al Refugi

Jordi Isern inaugura «Origen» al Refugi

L'artista Jordi Isern va inaugurar ahir l'exposició Origen, al Refugi antiaeri de Girona...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema