Walt Disney Pictures i Pixar remunten el vol dels espectadors amb la seva última pel·lícula d'animació, 'Up', que s'estrena avui a la cartellera espanyola amb les veus de personatges tan coneguts com a Matias Prats, Luis Varela ('Camera Cafe') o Miguel de la Quadra Salcedo. La cinta, dirigida pel director de 'Monstres S.A.', Pete Docter, narra la història de Carl Fredricksen, un venedor de globus de 78 anys que aconsegueix portar a terme el somni de la seva vida a l'enganxar milers de globus a casa seva i sortir volant rumb a Sud-amèrica. Però en el seu viatge apareix accidentalment Russell, un explorador de 8 anys que té un optimisme a prova de bala.

Daniel López, Enrique Vila i Rodrigo Blass, tres animadors espanyols que van formar part de l'equip de producció de la cinta, han coincidir avui en afirmar que "el secret de l'èxit de Pixar és que els efectes i la tecnologia es troben al servei d'una bona història".

Daniel López, encarregat de dissenyar els personatges abans de la seva animació per ordinador, va destacar que, encara que la barreja d'idees i personatges pugui semblar "absurda", l'important és sempre crear històries que "superin el contemporani" i parlin de "sentiments, emocions i situacions per les quals tothom pot haver passat en un moment de la seva vida i amb les quals podem identificar-nos".

RONDINAIRE QUE ES FA VOLER

López, que també ha estat responsable de crear dibuixos que comuniquessin l'estat d'ànim, el color i la il·luminació de nombroses seqüències, ha apuntat que el físic i el caràcter del personatge protagonista, l'avi, està inspirat en l'actor nord-americà Spencer Tracy, "un personatge rondinaire però amb un cor molt tendre, que al final sempre es fa voler".

Aquest va ser un dels motius que van portar a l'actor Luis Varela a doblar al castellà a Carl Fredricksen, que en la seva versió original compta amb la veu de l'actor Ed Asner. Encara que portava molts anys sense acceptar treballs de doblatge, Varela va assegurar que "no va poder dir que no a aquest personatge tan entranyable i bonic".

Per a Varela, 'Up' és "una autèntica joia que ens recorda que existeixen valors com el matrimoni, la fidelitat i l'amistat que són meravellosos i que val la pena protegir i mantenir". "Aquesta pel·lícula malgasta humanitat i posa en relleu que tot en aquesta vida té valor", ha afegit l'actor, qui ha puntualitzat que en aquesta ocasió li va donar la sensació d'estar doblant a un vellet "de carn i os i no a una animació". Matías Prats, "en homenatge al seu pare"; Miguel de la Quadra Salcedo i Sebastián Álvaro ('Al tall de l'impossible') també han participat en el doblatge del film.

Rodrigo Blaas, que ja havia treballat com animador per a Pixar en pel·lícules com 'Buscant Nemo', 'Els increïbles', 'Cars' i 'Wall-E', va ressaltar que en aquesta pel·lícula s'ha realitzat un verdader esforç per caricaturitzar als personatges i als entorns. "El protagonista mesura no més de 50 centímetres, tres vegades la seva cap, però aquestes exageracions que et limiten li donen un caràcter i una singularitat especial".

Enrique Vila, que ha treballat en la creació d'efectes especials d'aquesta pel·lícula així com en 'Ratatouille' i en 'Wall-E', també va subscriure la importància d'aquests detalls, "moltes vegades subtils o inadvertits per l'espectador, que li donen major realisme a la imatge i aconseguir expressar sentiments que provoquin emoció".

Un dels majors reptes en aquest sentit va ser la creació del globus. En un moment determinat, la casa té prop de 20.000 globus, cadascun lligat a una corda i reaccionant dintre seu. En definitiva, aquesta ha estat "una de les simulacions d'interacció d'objectes més complexa que hàgim fet en Pixar", va comentar Blaas.

Tant Blaas com López es troben treballant ja en el següent llargmetratge d'animació 'L'ós i l'arc', el primer projecte que dirigirà per primera vegada una dona en Pixar, Brenda Chapman i que té previst el seu llançament en el Nadal de 2011.