La carrera cap a la Concha d'Or va estar plena de sorpreses inversament proporcionals a la quarta jornada del festival: mentre la nova pel·lícula del francès Christophe Honoré va decebre fins a la irritació, l'epopeia històrica xinesa City of Life and Death va ?enlluernar inesperadament.

Una pel·lícula asiàtica a les nou del matí, de dues hores i quart de durada i amb batalles en les quals distingir els xinesos dels japonesos no era a priori el panorama més encoratjador per a un dilluns de festival en el qual, de nou, la pluja no ajudava a aixecar els ànims.

No obstant això, City of Life and Death, l'ambiciosa producció de Lu Chuan que retrata l'episodi de l'ocupació xinesa conegut com a "La violació de Nanquín" (1937), va convèncer en desgranar una poètica immisericordiosa en el seu viatge històric i emocional.

D'altra banda, Bahman Ghobadi ha tornat al Festival que li va donar dues Conchas, aquesta vegada fora de concurs, amb Nadie sabe nada de gatos persas, en la qual descendeix als soterranis de Teheran per posar una mica de llum als nombrosos grups que amaguen al règim iranià la seva passió per la música.

Precious, del nord-americà Lee Daniels, guanyadora a Sundance del Gran Premi del Jurat, el del públic i un premi especial per a Mo'Nique, una de les seves actrius protagonistes, es perfilava ahir com la favorita a obtenir el Premi del Públic, dotat amb 70.000 euros.

Precious és una jove de 16 anys amb obesitat mòrbida, seropositiva i analfabeta, que espera un segon fill fruit de les contínues violacions del seu pare, és maltractada per la mare, viu en una zona marginal del Harlem novaiorquès i està obsessionada per tenir un xicot blanc.