Amb les seves mentides va canviar el rumb de la Segona Guerra Mundial. Joan Pujol, conegut com a Garbo, va indicar a l'exèrcit nazi que les tropes americanes desembarcarien el Dia D al pas de Calais, uns quilòmetres més amunt de Normadia. Aquest fet va suposar un tomb decisiu a la contesa i, molt probablement, en va avançar el final. La delirant història d'aquest català, fill d'un industrial del tèxtil olotí, arriba ara a la gran pantalla de la mà d'Edmon Roch, que aquesta vegada es posa "darrere la càmera" per presentar Garbo, el espía. El productor i ara director gironí ha realitzat aquest thriller documental sobre espies i agents dobles, secrets i mentides, memòria i oblit, fet amb fragments de pel·lícules de Hollywood, material d'arxiu, entrevistes i efectes digitals, amb una estructura que força l'espectador a escollir la seva particular interpretació sobre la veritat de Joan Pujol. Una història, segons el mateix Roch, "apassionant".

Per narrar els fets de Garbo, el espía, la pel·lícula compta amb els actors principals d'aquesta història extraordinària. L'expert en intel·ligència i novel·lista Nigel West va seguir la pista de Pujol i el va treure del seu anonimat a Veneçuela, on s'havia refugiat després de fingir la seva pròpia mort a finals dels anys quaranta. L'oficial d'intel·ligència del MI5 Mark Seaman va investigar-ne tots les passos i com va aconseguir fer creure el que era increïble. El periodista Xavier Vinader va deconstruir amb ell les seves memòries i el va ajudar durant mesos a recordar tots els detalls. Aline Griffith, comtessa de Romanones, espia durant la Segona Guerra Mundial, va treballar per a la Intel·ligència Americana a Espanya. A més, el film també compta amb el testimoni de les dues famílies de Pujol, la que tenia a Espanya i la de Veneçuela, i el del mateix Joan Pujol, amb el seu personalíssim enfocament de la realitat.

Després del seu pas per nomebrosos festivals de cinema internacionals entre els quals destaquen Roma, Amsterdam i Sevilla, Garbo, el espía podrà veure's a les sales de cinema a partir de l'11 de desembre. El guió del film dirigit per Edmon Roch (productor, entre d'altres, d'El perfum, rodat en part a Girona) ha estat escrit pel mateix Roch, Maria Hervera, Isaki Lacuesta i Maite Lorés.

La pel·lícula ens situa a Madrid l'any 1940. Joan Pujol, autodidacta, gerent d'una granja de pollastres i conserge d'hotel començà a planejar la seva contribució al "benestar de la humanitat". Així és com decidí oferir-se als britànics per donar-los un cop de mà, però el seu ingenu pla fracassà. Lluny de desanimar-se i abandonar, aconseguí convèncer els nazis que podia espiar per a ells. Sorprenentement, l'Abwehr (l'organització d'intel·ligència alemanya) confià en ell i el contractà. El seu nom en clau era Arabal. Pujol fou localitzat per la Intel·ligència Britànica, que el convertí en agent doble, amb el nom en clau de Garbo. Des de Londres, Joan Pujol va fer creure al Tercer Reich que Normandia no era més que una estratègia per enganyar-los, ja que el verdader desembarcament tindria lloc al pas de Calais.

Trenta anys després, un escriptor anglès de novel·les d'espies, Nigel West, començà a dubtar de la seva mort i es posà a buscar-lo. Finalment, gràcies a un nebot de Pujol, el localitzà a Veneçuela, on havia començat una nova vida, s'havia tornat a casar i treballava com a professor d'anglès. Ningú del seu entorn coneixia la seva participació en la guerra. I és que Garbo, el espía és, en el fons,la història d'"el millor actor del món".