Nous espais per a noves propostes i nous artistes. Tot fa olor d'acabat de pintar a l'associació Ad'Art, que es presentarà en societat el 4 de desembre en un recinte que fins ara tenia poc a veure amb les tendències artístiques emergents: la gironina sala Platea.

La presidenta de l'ens acabat de néixer, Milena Ruiz Magaldi, explica que el germen va sorgir a la facultat de Lletres de la UdG, on tot d'estudiants van començar a compartir interessos i lligams que van fer-se més forts al Cafè del carrer Ciutadans. "Ens interessava tant la part creativa com la de la pròpia difusió de l'art", explica Ruiz, "i va ser així com va començar a unir-se'ns persones de fora de l'àmbit universitari". I d'"una croada oberta a tothom que vulgui unir-s'hi" va sorgir Ad'Art, una plataforma de difusió que vol "diversificar l'oferta i la programació cultural de Girona, i obrir-hi espais que fins ara no estaven destinats a l'obra artística". Una obra, val a dir-ho, entesa de la manera més àmplia possible. Ruiz explica que es vol anar més enllà de les arts plàstiques i convencionalismes, movent-se fora dels circuits d'exhibició tradicional.

De les sales, al carrer

Així és com es té la intenció de dur cultura als àmbits quotidians, "els cafès i els carrers, per tal que el públic no hagi de buscar l'art sinó que se'l trobi". En aquest sentit, segons la presidenta de l'associació, és bàsic "establir diàleg amb altres associacions culturals, amb els artistes i el públic, creant un espai triangular d'intercanvi de propostes". Fins ara, l'empenta de les primeres passes de l'entitat ha estat reflectida en tres recitals literaris que han tingut una gran acollida.

Però la posada de llarg d'Ad'Art serà el 4 de desembre, amb l'espectacle multidisciplinari Ú. Vídeo, pintura, dansa, escultura, fotografia, poesia i música es combinaran en un menú degustació de cinc propostes en què han treballat fins a 17 artistes. Ruiz explica que s'ha formulat com "un primer tastet d'allò que volem ser". Alessio Poggianti, Olga Taravilla, Maria Paola Coda, Irene Lama, Alexandre Nunes de Oliveira, Azahara Cerezo, Marcin Swiostek, Marta Alemany, la "cantautriu" saltenca Maria Rosa o la mateixa Milena Ruiz hi presentaran propostes creades per al bateig, on la participació del públic serà essencial.

Aquesta darrera explica que a Ú bàsicament s'ha programat obres de membres de l'entitat per poder coordinar millor l'activitat, però aquesta línia no és la que es vol seguir: "Ha de ser un germen que obri la porta a la promoció d'altres artistes", partint de l'autogestió i l'eradicació de l'elitisme: "Fer-ho d'una altra manera seria hipòcrita i contradictori amb la nostra filosofia", conclou amb rotunditat la presidenta de l'entitat.