La Fundació Gala-Salvador Dalí ha inaugurat al Castell Gala Dalí de Púbol l'exposició Les Chants de Maldoror, una mostra d'il·lustracions fetes per Salvador Dalí l'any 1934 per acompanyar el llibre homònim d'Isidore Ducasse, comte de Lautréamont. L'acte va anar a càrrec del conseller de Política territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Noguer, i la comissària de la mostra, Juliette Murphy. Les trenta-vuit peces de l'autor exposades a Púbol mostren un Salvador Dalí trencador i provocatiu profundament immers en el surrealisme. "Seria fàcil titllar-lo de malaltís", va apuntar Nadal.

La mostra consta de trenta-vuit peces de caràcter surrealista, entre les quals figuren trenta heliogravats i quatre dibuixos inèdits conservats per la Fundació.

Les Chants de Maldoror, escrita originalment l'any 1869 i considerada pel propi Lautréamon com una "obra perturbada", és una "peça clau en la història del surrealisme" i conté un fort caràcter trencador i rebel. "És una obra audaç, provocativa i violenta que es rebel·la contra el món", va explicar Montse Noguer, directora d'Estudis Dalinians. Salvador Dalí va voler il·lustrar l'obra del comte Lautréamont amb uns dibuixos que reflectissin el seu caràcter agressiu, violent i sexual.

La Fundació ha aprofitat l'acte d'inauguració per presentar la publicació del llibre il·lustrat Les Chants de Maldoror, una combinació de text i il·lustracions de l'autor de l'any 1934. L'elaboració d'aquesta obra i l'estampació de l'edició es va realitzar a París, ciutat que l'artista va visitar força sovint al llarg de la seva vida.

Aquesta és la segona exposició d'obra gràfica a Púbol; la primera va ser l'Alchimie des Philosophes, presentada l'any passat.