"El nostre poble i les nostres institucions volen creure que la seva voluntat d'autogovern expressada democràticament, amb un respecte escrupolós per l'ordenament jurídic, serà atesa i respectada". Amb aquestes paraules es va manifestar el president de la Generalitat, José Montilla, en el lliurament de les Creus de Sant Jordi, un guardó que enguany ha distingit tres gironins: l'associació del Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm, la presidenta d'Astrid 21, Maria Lluïsa Ferrer, i la lingüista Teresa Maria Castanyer.

L'acte va estar presidit pel minut de silenci que el president de la Generalitat i els assistents van guardar amb motiu de la mort del president d'honor del Comitè Olímpic Internacional (COI), Joan Antoni Samaranch.

CiU no aplaudeix dues Creus

"Les 32 personalitats i les 13 entitats que acabem de reconèixer donen continuïtat i enriqueixen el llegat social, cultural, intel·lectual i cívic de Catalunya", va dir Montilla. El president va puntualitzar que aquestes personalitats "constitueixen referents en sentits ben diversos, com: la vàlua científica i acadèmica, des de la física i la geologia, a l'antropologia i el dret".

Precisament, va ser la presidenta de l'associació Astrid 21, Maria Lluïsa Ferrer, qui va pronunciar el discurs conjunt d'agraïment dels 32 guardonats, aquestes persones que segons Montilla, "són Catalunya", miralls en el qual el poble "s'hi veu reflectit".

Les Creus de Sant Jordi premien cada any les persones i entitats que destaquen pel servei prestat a Catalunya, i enguany en total s'han premiat un total de 32 personalitats i 13 entitats. Entre elles hi destaquen el president de La Caixa, Isidre Fainé; l'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Porta; el cap de la casa del Rei, Alberto Aza; l'associació de mestres Rosa Sensat; el compositor Manuel Oltra; el també músic de l'Horta de Sant Joan Tomàs Gil i Membrado; el polític i jurista José Antonio González Casanova, o l'empresària i mecenes Montserrat Carulla i Font, entre d'altres.

Entre els premiats també hi havia els fiscals Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena; la decisió va ser criticada pel portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, perquè al seu parer aquests guardonats "han utilitzat de forma impròpia els instruments a la seva mà per fer persecució i persecució política". "No són mereixedors i això pot ofendre els altres premiats", va afegir, i es va negar a aplaudir quan se'ls va lliurar ahir aquest guardó.

Cal recordar que els exfiscals Mena i Villarejo van presentar el 1984 una querella contra exconsellers de Banca Catalana (entre ells, el llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol) pels presumptes delictes d'apropiació indeguda, falsedat de document públic i mercantil i maquinació després de la fallida de l'entitat bancària, tot i que va ser arxivada perquè el jutge va considerar que no hi havia indicis racionals de criminalitat.