Des de fa 42 anys, la Universitat Catalana d'Estiu converteix Prada de Conflent en un espai de llibertat, i cultura compartides entre estudiants, professors i representants polítics. Però es podria dir que enguany és la seva primera edició plenament immersa en el segle XXI; i és que ja se sap que són els esdeveniments, més que les dates prefixades, els que marquen els tombs de la història.

Així doncs, en el programa que es desenvoluparà del 16 al 24 d'agost, l'actual context econòmic marcarà diversos dels cursos que s'impartiran, i tenyirà conferències i seminaris. D'aquesta manera, el bloc econòmic de la UCE se centrarà en un gran curs, que porta per títol El món global després de la crisi, sota la coordinació del doctor Òscar Mascarilla i Miró (investigador de la Xarxa de Referència en Economia i Polítiques Públiques de la Generalitat). En aquest programa s'hi combinaran professors de la UB i professionals de banca i finances; també s'hi comptarà amb l'experiència de Joan Hortalà i Arau, president de la Borsa de Barcelona.

De Vicens Vives a Ferran Adrià

Però Prada també servirà com a escenari d'homenatges culturals; i és que a més de commemorar el centenari de Màrius Torres, un gran bloc dels cursos d'Història se centrarà en el de Jaume Vicens Vives. La UCE ha volgut fer-hi especial incís en tant que Vicens Vives "representa en la historiografia catalana el conducte pel qual es modernitzà el món historiogràfic acadèmic", i proposa "no tant fixar-se en la figura, sinó en el contingut de la seva obra". Per aquest motiu, a banda d'impartiran sessions com L'obra de Vicens en el medievalisme i el modernisme català, s'analitzaran períodes històrics com el conflicte remença, la Baixa Edat Mitjana o la formació de l'estat modern, a partir de la visió de l'historiador gironí.

Aquesta no serà, però, la única aportació de Girona a Prada. I és ue dins del curs de Paisatge i biodiversitat als Països Catalans, s'hi comptarà amb la presència de Joan Nogué, catedràtic de la UdG i director de l'Observatori del Paisatge. A banda, el crític gastronòmic Jaume Fàbrega impartirà el taller I després de Ferran Adrià, què Som el que mengem?. Mengem el que som?, del 20 al 23 d'agost.