La rectora de la Universitat de Girona, Anna M. Geli, juntament amb Maria Rosa Terradellas, vicerectora d´Estudiants, Igualtat i Cooperació, Miquel Carrillo, coordinador d´Àrees d´Enginyeria sense Fronteres (ESF), i un grup d´estudiants –cooperants a Equador a través d´aquesta ONG- s´han reunit aquest matí a Les Àligues, seu del Rectorat de la UdG, amb Anita Rivas, alcaldessa del cantó Francisco d´Orellana d´Equador. La visita de Rivas, que és una de les polítiques amb més talent de l´Amazònia equatoriana, respon a la voluntat d´agrair la tasca desenvolupada pels cooperants universitaris gironins al cantó d´Orellana, i a l´enfortiment de les relacions institucionals amb la Universitat de Girona per endegar nous projectes d´enriquiment mutu.

Els estudiants Joan Besalú, Jordà Pla, Albert Pérez i l´ex-estudiant, Joan Oliver, han explicat de primera mà la seva experiència com a cooperants a través d´ESF a Orellana des de 2003, amb instal·lacions solars fotovoltaiques i de turbines fluvials per a la generació d´electricitat i en la promoció d´energies renovables que puguin ser el motor d´expansió d´altres sectors econòmics sense malmetre el medi ambient. Anna M. Geli ha assenyalat que "la missió de la Universitat és la transmissió de coneixements per contribuir en el progrés social" i ha matisat que "la formació integral dels estudiants de la Universitat de Girona comprèn, a banda dels coneixements, la seva capacitat de participació i de compromís social".

Orellana, amb una superfícies d´uns 10.000 Km² -aproximadament com la demarcació de Girona- i 75.000 habitants, és una de les àrees del planeta amb més biodiversitat, però actualment es troba amenaçada per la desforestació i els impactes negatius derivats de l'extracció petroliera a la zona (més del 50% de la producció petroliera, base de l´economia nacional de l'Equador, s'extreu de la província d'Orellana, principalment del Cantó Francisco d´Orellana. Anita Rivas, primer com a regidora municipal i posteriorment com a alcaldessa, sempre ha lluitat per la defensa ambiental del seu municipi.