Xavier Novell va rebre ahir l'ordenació episcopal i va prendre possessió del govern de la diòcesi de Solona. Va ser el dia més important de la seva vida. Ja ho va ser quan el van ordenar capellà, va assegurar poc abans de la cerimònia, però poc s'esperava convertir-se en bisbe, i menys en el més jove de l'Estat espanyol. El fins ara vicari de la mateixa diòcesi va aparéixer a mig matí revestit amb sotana negra, faixa i solideu morat, propi dels bisbes. A l'exterior del Palau Episcopal, va saludar els fidels i els va agraïr la seva presència. Després, davant els mitjans de comunicació, va explicar que seguirà "amb la línia continuista que, fins ara, havia fet Jaume Traserra" per "solidaritat" amb la tasca que ell mateix ha dut a terme en els últims anys com a vicari. També va dir que escoltarà els altres bisbes "perquè tenen més experiència".

Tanmateix, va afegir que vol fer passos nous per a l'Església, que tot i la falta de capellans, va dir, "no ha de veure cap final, sinó que ha de canviar com a institució defensora de la llibertat que és".

De fet, Novell va assegurar que l'Església és un dels llocs on hi ha "més llibertat i més creativitat" i que, per tant, "ara que faltaran capellans" caldrà pensar en "els laics que cada cop més estaran disposats a col·laborar". Per defensar la llibertat, precisament, el nou bisbe va dir que "no s'ha de tenir cap pretensió de fer que tothom pensi el que els cristians creuen". "Si diem el que portem com un tresor, la gent creurà", va afirmar.

Segons el prelat, "cadascun dels cristians ha de canviar i l'Església sempre ha de ser més santa". El nou bisbe de Solsona vol ser recordat, va assegurar, com una persona semblant a Jesús en una diòcesi de "mida humana" que li permetrà ser proper a la gent. Novell va expressar que mai "havia fet res per arribar a ser bisbe" i que no farà res més per aconseguir més càrrecs. Ha dit que ara l'únic que farà serà "estimar per superar les moltes diferències i curar les moltes ferides que hi puguin haver hagut". El bisbe Novell va comentar que no va trobar-se realment amb Déu fins al seminari, on va fer una amistat profunda amb ell. Va detallar que va ser un capellà jesuïta qui li va explicar què era la trobada personal amb Jesús. També va ser un jesuïta, Lluís Ladaria, qui va conduir-lo com a director espiritual en la seva última fase de formació. Per això, va escollir que sigui ell qui l'ordeni.

Escut

Xavier Novell va tenir un record també pel seu poble natal, Montfalcó d'Agramunt (a la comarca d'Urgell), municipi que ha representat a l'escut episcopal. La insígnia mostra un falcó amb les ales obertes, representant el seu poble i, alhora, la manera de ser del nou bisbe. Sota una franja vermella hi apareix la torre de l'homenatge que hi ha al municipi.