El cantant Joan Manuel Serrat, investit ahir doctor honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va advocar en un reivindicatiu discurs a favor que sigui la "gent del carrer" la que torni a recuperar "els valors democràtics i morals" en un moment de "crisi de model de vida". Confirmant que el moment és de "crisi de model de vida", més que de "crisi financera", va lamentar la "gran pèrdua dels valors morals" en la societat actual, amb la "vergonyant corrupció", va dir, que des dels governs "es va filtrant a la societat", i va fer una crida a "despertar una societat adormida", en la qual polítics imputats "acaben sent referents i ídols populars".

"Han de recuperar-se els valors democràtics i morals -va opinar-, i ho hem de fer nosaltres, la gent del carrer. Potser no sabem quin és el camí més curt però sí sabem quins són els camins que no hem d'escollir mai més".

Durant el seu parlament, el Noi del Poble Sec va subratllar que al llarg dels quaranta anys del seu ofici d'escriure cançons i cantar-les sempre ha tingut en compte el que passava al seu interior i també ha "escoltat les veus i els ecos del carrer, treballant les paraules com ho fa el terrissaire amb el fang". En aquests temps confusos, va prosseguir, "convençut que l'home és el protagonista del seu propi destí" va demanar confiança i va dir que "són temps de vergonya i de renúncia en què espectadors i víctimes, a la vegada, semblen esperar que els mateixos que ens han dut fins aquí resolguin els problemes".

No obstant això, el barceloní no creu que aquest "sistema desigual i inestable", controlat per uns pocs, estigui en condicions de regalar "pau i tranquil·litat", després que s'hagin "donat milions de dòlars als irresponsables" i ara estiguin "imposant reformes al mercat laboral, en les pensions i privatitzant serveis públics". "Es reforça el poder financer, el polític i el de la banca, que amb les ajudes públiques i els diners de la gent renovarà els seus atacs especulatius", va sentenciar.

"La cobdícia d'uns, la incompetència d'altres, la ignorància i la poca vergonya de molts ens han situat en un mercat en el qual tot té un preu, on tot es compra i tot es ven", va denunciar. "És necessari recuperar els valors democràtics i morals, substituïts pels valors del mercat". Durant la seva al·locució també va esmentar el moviment del 15-M, que ha ocupat carrers i places "amb dones i homes, vells i joves exigint el canvi social, la democràcia real i governs participatius. Ha estat un buf d'aire fresc i un crit d'atenció. És un dret i una ?obligació restaurar la memòria i reclamar el nostre futur", va dir.

Serrat va ser investit doctor honoris causa, per primera vegada a la seva ciutat, cosa que també va ressaltar, durant un emotiu acte que va omplir l'auditori del campus de la Ciutadella de la Pompeu Fabra, en què també va cantar Seria fantàstic, acompanyat al piano per Josep Mas, Kitflus.

Acompanyat per la seva família -va fer una al·lusió a la seva dona Candela i al dia que es van casar- va escoltar, somrient en ocasions, la laudatio del catedràtic Josep Maria Micó, qui li va agrair que amb les seves cançons hagi contribuït a "millorar el món, a millorar les nostres vides i, a partir d'ara, la nostra universitat".

De la seva banda, el rector Josep Joan Moreso va dir que a Serrat se li deu "bona part de la nostra educació sentimental, l'haver-nos obert els ulls i el cor als versos en la nostra llengua i haver-nos mostrat la drecera per recuperar la dignitat com a ciutadans". Diferents lectures d'autors com Josep Carner, Miguel Hernández o Joan Salvat-Papasseit i la interpretació de Paraules d'amor i el tradicional Gaudeamus igitur amb Joan Albert Amargós al piano, van completar un acte amb la companyia, entre altres, l'alcalde en funcions, Jordi Hereu, el director general d'Universitats, Antoni Castellà; l'exconsellera Montserrat Tura, i amics com Àngel Casas i Pi de la Serra.