Quan el sol comença a escalfar i la primavera esclata, les feres adormides a l'hivern surten dels seus caus i comencen a deixar petja. I de la mateixa manera, demà els gats bornaixos tornaran a miolar al monestir de Sant Miquel de Cruïlles, al ritme dels no menys salvatges Very Pomelo. La resta de la serenata anirà a càrrec dels Oliva Trencada i Joan Colomo, que posaran la part musical a un festival que arriba amb aquesta a la seva tercera edició, i amb un estat de salut més que envejable.

Com en les anteriors trobades d'El Gat Bornaix, el festival es presenta sota una faceta multidisciplinària on hi ha lloc per a la trobada social, la música i les exposicions (en aquesta ocasió, de fotografia i ceràmica). El rerefons d'aquest programa lúdic és, però, molt més profund: la revalorització i difusió de ric patrimoni del monestir romànic de Sant Miquel. No en va aquesta iniciativa va sorgir d'un col·lectiu de veïns de la zona, que ara difonen amb orgull un espai que després d'anys d'abandonament s'ha recuperat gràcies a una rehabilització integral.

Un cartell del folk al garatge

Els qui faran miolar El Gat Bornaix al claustre seran, com és habitual, diversos artistes sorgits de l'escena independent catalana i que han aconseguit unànimes elogis per part de la crítica. Es tracta dels Very Pomelo, els mallorquins Oliva Trencada i l'"Unfinished Sympathy" Joan Colomo.

La tarda de demà anirà de ?menys a més; i no pas en qualitat, sinó en intensitat de les propostes. Oliva Trencada són, com s'apunta des de l'organització, "un secret cada cop menys ben guardat". Pep Toni Ferrer ha sabut traçar amb el temps un cançoner on es combinen amb saviesa la tradició mediterrània i les sonoritats contemporànies, com es pot veure a les composicions folk-pop recollides a Perleta Negra.

Els seguirà Joan Colomo, tot un referent de l'escena independent catalana tant en solitari com amb el seu pas per formacions com l'esmentada The Unfinished Sympathy, la referencial Zeidun o La Cédula Durmiente. Després d'un debut com a frontman amb Contra todo pronóstico, enguany ha editat Producto Interior Bruto, un "aquelarre revolucionari, un circ dels arbres, el vent i les guitarres elèctriques".

I després de tal descàrrega, serà el millor moment per gaudir del garatge descarnat, el rock'n'roll primigeni i els tocs de rumba dels Very Pomelo. Estan liderats per la veu descarada i expressiva de Xarim Aresté (guitarra del bisbalenc Sanjosex), que ha abanderat la formació des del seu primer Figaro, Figaro. Amb Xurrac Asclat, el seu nou disc, han sonat incansablement a emissores com Radio 3 i es troben immersos en una gira que els ha dut arreu del país.

Al marge de la música, però, El Gat Bornaix també proposa altres disciplines artístiques. Les activitats arrencaran al migdia, amb un vermut que estarà acompanyat de la poesia de Pau Gener Galín, i un espectacle circense ofert per La Paya, S.A.

I per deixar descansar el cos, durant tot el dia es podran visitar dues mostres. La primera d'elles és Sol d'hivern, ombra d'estiu, i es tracta d'una proposta presentada pels Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí. La segona és una exposició de ceràmica, a càrrec de Marcos Pacheco.

Per acabar d'arrodonir el programa de demà, durant tota la jornada s'organitzaran visites ?gui?ades, amb l'objectiu de donar a conèixer al visitant el ric patrimoni històric de Sant Miquel de Cruïlles.