El govern espanyol es fa enrere amb el cànon digital, segons 'La Vanguardia', que avança que la decisió d'eliminar la mesura només estaria a l'espera de fer-la pública i que l'operació d'investigació per frau a la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) podria modificar el calendari d'una mesura que feia dies que estava decidida. Segons el rotatiu, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, podria donar explicacions en el ple del proper dia 12 de juliol. Tot i la coincidència amb l'operació Saga, el Ministeri treballava en una alternativa al cànon des de la sentència de Brusel·les sobre el cas Padawan, que va establir l'aplicació indiscriminada d'un cànon és il·legal.

L'impacte de l'operació Saga podria modificar la data del sepeli del cànon, apunta el diari, que també diu que la decisió de suprimir el cànon digital que gravava tots els suports susceptibles d'enregistrar productes amb drets d'autor estava presa des de dies abans de la investigació a la SGAE.

L'acord, que pretén establir un mecanisme pressupostari per compensar als autors, suposa l'eliminació de la taxa que ara mateix s'aplica a tots els instruments tecnològics susceptibles de gravar qualsevol contingut audiovisual, des d'un disc dur fins a un telèfon mòbil.

Segons el diari, la resolució compta amb l'acord del Ministeri de Cultura i de la indústria tecnològica. I podria ser una mesura per compensar la impopularitat de l'anomenada Llei Sinde que el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, hauria deixat per a Alfredo Pérez Rubalcaba, que seria l'encarregat d'anunciar-la.