L'skyline o panorama urbà del carrer Emili Grahit de Girona ha quedat modificat aquest dies amb l'acabament de la façana de la nova seu de la biblioteca pública de l'Estat a Girona, un dels únics projectes que la crisi no ha aconseguit aturar. Un alt funcionari del Ministeri de Cultura, preguntat pel Diari de Girona, va assegurar ahir que es manté la data inaugural del 31 d'agost del 2013, tal com va quedar fixada en el projecte original d'aquest equipament, projectat pels arquitectes Mario Corea Aiello i Lluís Morán Molins. L'empresa COPCISA, SA, executa l'obra.

Per primera vegada, des de fa uns dies, es pot observar l'austera façana d'una construcció que, com a edifici singular que és, dóna un aire metropolità de modernitat a l'eixample gironí. L'alt funcionari consultat ha assegurat que la nova Biblioteca Pública de Girona està cridada a convertir-se en un equipament "de referència" en l'àmbit estatal, ja que es tracta d'un "edifici fantàstic, molt atractiu i molt necessari per a Girona". "No hi ha cap raó ni res fa pensar que l'obra es pugui retardar", va remarcar.

El calendari de construcció s'està complint sense demora i el mateix cal esperar amb la fase d'equipament de l'interior. El pressupost total d'obra (13.878.201 euros) no inclou l'equipament, és a dir, taules, cadires, aire condicionat, bombetes o prestatges, entre altres elements. Si el calendari es continua complint amb el mateix rigor, els pressupostos generals de l'Estat de 2013 inclouran la partida específica per a l'equipament de la nova biblioteca. Amb aquest pas fet, ja només caldrà organitzar el trasllat.

L'edifici, de forta personalitat, funcionarà de nit com una capsa de llum i contribuirà a animar la zona de l'Eixample, també de dia, gràcies a la seva cafeteria i al trànsit de ciutadans que un equipament d'aquestes característiques comporta.

El projecte havia de tenir un company de viatge amb la construcció d'un altre equipament important, la seu del Centre d'Art Contemporani Bòlit de Girona, però aquest la crisi se'l va endur per endavant i no se n'ha tornat a parlar. Al seu lloc queda un ampli solar sense edificar.