Les comunitats musulmanes de Catalunya van celebrar ahir el final del ramadà amb una pregària matinal comunitària que a la majoria de poblacions es va fer entre les 9 i les 10 del matí. Vestits amb les seves millors gales, els musulmans van demanar perdó pels seus pecats en una celebració que segons la tradició acaba amb una abraçada als éssers estimats i amb l'oblit dels malentesos. Després, en la intimitat, els musulmans van celebrar àpats i trobades familiars en motiu del Eid el Fitr, la festa petita de l'Islam i que celebra el trencament del dejuni.

Des del 20 de juliol l'Islam ha celebrat el ramadà, carecteritzat pel dejuni durant les hores de sol.

Després de 30 dies complint la tradició de l'Islam de no menjar, beure, fumar ni tenir relacions sexuals durant les hores de sol, en el marc del ramadà, aquest diumenge els musulmans van posar fi a aquesta pausa anual que suposa un abans i un després al calendari musulmà.

Aquest diumenge els fidels es van aplegar a les zones de pregària habilitades arreu del país per donar gràcies a Déu i redimir els seus pecats durant la celebració matinal que en molts casos es va fer en espais exteriors donat l'increment de persones que hi van assistir en comparació amb les pregàries diàries.

De fet, la festa del Eid el Fitr és una activitat familiar que congrega a les mesquites i espais de pregària tant les dones, com els nens i els homes, encara que seguint les directrius de l'Islam les dones i les nenes resen apartades en un espai protegit, tapat i llunyà de la zona de pregària dels homes.

La festa acaba amb les abraçades entre amics i familiars per celebrar una jornada que té la reconciliació com a principal element.

Preludi de la festa del Xai

La festa d'Eid el Fitr és la celebració petita de l'Islam, preludi de la gran festivitat musulmana.

El 26 d'octubre els musulmans celebren la principal festa de l'Islam, la del Xai, símbol de la submissió perfecta a la voluntat de Déu representat per l'episodi bíblic en què Abraham va estar a punt de sacrificar el seu fill per ordre divina abans que Déu li aturés el braç.

Un dels membres de la comunitat de Cooperació i Unió de Lleida, Kouitene Hacine, explica que el més important d'aquesta jornada és "la reconciliació entre persones".

Mohamed Kharbouch, de la Comunitat Aloumma, ha explicat que a més la festa serveix "per donar gràcies a Déu i visitar els familiars i amics, sobretot aquells amb qui has tingut problemes".