L'empresa encarregada de restaurar l'Ecce Homo de l'església del Santuari de la Misericordia de Borja, que va destrossar sense voler una dona de 81 anys quan intentava restaurar-lo, creu que es podran conservar ambdues pintures. "És un treball molt complex" perquè és com "treure la segona pell sense malmetre ni aquesta ni la de baix", però "intentarem extreure i conservar les dues pintures",va explicar ahir la restauradora Encarnación Ripollés.

Tot i així, aquesta professional va admetre que, de moment, "això és teoria", ja que tot dependrà "de l'estat de degradació de la paret" on estan superposades dues capes, i que es podrà conèixer a partir de l'informe tècnic que indicarà l'estat de conservació de la pintura original.

A més, l'última paraula sobre el que s'hagi de fer, va dir Ripollés, la tindrà el ple del patronat de la Fundació Sancti Spiritus, que és la dipositària de l'obra original.

Des que la fallida restauració va sortir a la llum pública s'han recollit milers de signatures a Internet per demanar que la pintura es mantingui en el seu estat actual, mentre que els responsables del santuari prefereixen, o bé tapar-la, o bé retornar-la al seu estat original. "S'han dit moltes coses, però en realitat depèn del que es pugui aconseguir" en les tasques de restauració, va indicar Ripollés, fundadora amb Mercedes Núñez de l'empresa de restauració Albarium, a la qual s'ha encarregat un informe per conèixer les possibilitats de tornar l'Homo al seu estat original.

"L'informe escrit estarà conclòs demà", va precisar Ripollès, però no estarà complet fins la pròxima setmana quan acabi l'anàlisi química de la pintura emprada per l'anciana Cecilia Giménez que va realitzar la restauració pel seu compte. L'anàlisi està en mans de l'Institut de Restauració Valencià, amb seu a Castelló, que, "en contra del que s'ha dit, s'ha ofert gratuïtament" a realitzar en treball, va precisar Ripollès. "Intentarem treure la pintura de Cecilia Giménez, però no eliminar-la", va puntualitzar Ripollés, qui creu que s'haurien de conservar totes dues, encara que va insistir que la decisió no és seva. La restauradora va remarcar que, amb tots els elements a la mà, la restauració professional podria estar conclosa en el termini d'un mes.