Les universitats catalanes han de buscar alternatives de finançament als pressupostos públics per mantenir la qualitat, atès que les pensions, sanitat i l'educació infantil "aniran per davant" en les prioritats del Govern, va dir ahir el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

Encara que va reconèixer la importància del sistema universitari català, que conformen dotze universitats, entre públiques i privades, Mas-Colell va alertar que la fiscalitat "estarà sotmesa a tensions" els pròxims mesos, de manera que el finançament ha de venir d'altres àmbits.

El conseller va fer aquestes consideracions durant la inauguració oficial del curs universitari 2012-2013 al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a Barcelona, en un acte que va ser interromput en el seu inici durant uns minuts per una desena de representants de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup).

El rector de la UPF, Josep Joan Moreso, va reivindicar en la seva intervenció que la Generalitat no redueixi més la seva subvenció a les universitats, i que els diners que "els estudiants han de pagar més aquest curs vagin al propi sistema, a les beques d'equitat o a mantenir la qualitat del servei".

Increment de preus

Amb aquesta petició es va mostrar d'acord l'actual president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Francesc Xavier Grau, també rector de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, el qual va expressar la seva confiança que els pressupostos del govern català de l'any vinent per a les universitats públiques reflectiran l'increment de les taxes universitàries d'aquest curs.

Mas-Colell no va contestar clarament les peticions dels rectors, però va alertar els màxims representants de les universitats que siguin previsors i busquin noves vies de finançament i que incrementin la seva col·laboració a través del Consorci de Serveis Comuns, per estalviar en aspectes no estrictament acadèmics.

També els va recordar que han d'"avançar" cap a l'especialització de cada universitat, si bé va reconèixer que en l'actual context econòmic no serà fàcil.

Va posar sobre la taula una tendència que s'està donant cada vegada més als Estats Units, la dels cursos universitaris per Internet, gratuïts i massius en aquell país, i va indicar en aquest sentit que "s'ha d'anticipar" a la possible arribada de centres nord-americans, impulsant projectes entre universitats catalanes.

L'executiu d'Artur Mas ha aprovat per a aquest curs un augment progressiu de les matrícules de les universitats públiques de fins al 66%, segons les rendes i el patrimoni familiar dels estudiants, cosa que ha comportat diverses protestes d'estudiants.

En el dia d'ahir, no obstant això, la mobilització va ser escassa i van ser tot just una trentena d'estudiants i treballadors els que es van manifestar fora del campus de la UPF, que estava envoltat per patrulles antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

L'operatiu policial no va impedir que una dotzena de membres de la Pudup interrompessin l'acte inaugural durant uns minuts i que un d'ells llegís un manifest ?reivindicatiu per denunciar que els últims quatre anys la universitat ?pública catalana ha incrementat les taxes un 150%, "en una clara estratègia per a la seva elitització".

La lliçó inaugural del curs va anar a càrrec de l'empresari Víctor Grífols, el qual després de comparar l'actual situació econòmica amb la de la seva infància, en els anys 50, o la de la seva joventut, en els 70, va considerar que "fa falta algú que ens assenyali el camí a emprendre", com va fer l'exdirigent alemany Konrad Adenauer, que "es va posar al capdavant d'un país avergonyit, derrotat i humiliat que, 50 anys després, és el líder d'Europa".