La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va recórrer ahir al llenguatge metafòric per respondre les presses del conseller d'Universitats, Andreu Mas-Colell, perquè les universitats públiques trobin un finançament alternatiu. "El conseller aplica una visió nord-americana, però els rectors nord-americans pesquen en uns rius on hi ha peixos, i els nostres rius no en tenen". Geli va afirmar que ja s'explota la firma d'acords i convenis amb les empreses, però "marcant diferències" amb altres models. "Jo sóc més partidària del model europeu d'universitats, que és diferent del nord-americà".

La rectora va fer aquestes declaracions en una roda de premsa prèvia a l'acte solemne d'inauguració del curs 2012/13 de la UdG, que per primera vegada a la història s'ha celebrat fora de la ciutat de Girona, en un signe d'explícit suport a la comarca més castigada pels incendis de l'estiu. El Patronat de la Catequística de Figueres ?-"La Cate"- va acollir un acte al qual van assistir el bisbe, Francesc Pardo, els alcaldes de Girona i de Figueres, Carles Puigdemont i Santi Vila, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, el president de l'Associació d'Hosteleria, Antoni Escuredo, l'exconseller de Comerç, Consum i Turisme, Narcís Oliveres, entre molts altres. No hi van faltar nombroses personalitats acadèmiques.

La lliçó inaugural va anar a càrrec del doctor Ramon Lapiedra, catedràtic emèrit de Física Teòrica, exrector de la Universitat de València, i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, que més enllà de l'estudi d'aquesta disciplina, va reflexionar sobre el present i el futur de les universitats, en la lliçó De les funcions de la Universitat. La Universitat, va dir, "no solament ha de transferir coneixements a l'entorn, sinó també valors per ordenar la vida col·lectiva des dels principis democràtics de tolerància, llibertat i responsabilitat".

La cerimònia es va iniciar amb un resum de la memòria del curs anterior, a càrrec de Carles Abellà, secretari general de la UdG.

La rectora Geli va expressar el suport i l'homenatge que ret la Universitat a "les persones que han patit, han lluitat i tenen el coratge de tirar endavant després dels focs del mes de juliol", i va demanar a la societat que "valori el paper de la Universitat com a motor del país, que contribueix decididament al seu creixement". També es va referir a la necessitat d'"evitar una discriminació social entre els estudiants". La UdG espera aquest curs una xifra rècord de 15.000 estudiants, pels 14.500 del curs passat.

L'acte va comptar amb les intervencions del president del Consell Social de la UdG, Albert Bou; el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí; l'alcalde de Figueres, Santi Vila; i Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca.

Les interpretacions musicals (L'Empordà, Per tu ploro, YouRaise Me Up i l'himne universitari Gaudeamus Igitur) van anar a càrrec del Cor de la UdG, acompa?nyats de la pianista Clara Banet i de la coral infantil de l'escola de Sant Pau de Figueres.