Des de fa alguns anys, per aquestes dates s'organitza al teatre municipal d'Olot una vetllada de cara als escolars en la qual es dóna a conèixer la música de cobla i llurs instruments.

Alumnes de diverses escoles de la ciutat acudeixen al teatre on actua la cobla La Principal d'Olot, que executa diferents sardanes, tot seguit un monitor explica als escolars el sentit musical de la música de cobla i de les sardanes,també de la varietat de compositors i de l'estil de cadascun, seguidament cada instrumentista narra les característiques del seu instrument, fent-lo sonar en solitari.

Tot seguit són els escolars els que poden formular preguntes sobre el que els sembli, ja sigui de la cobla en general, de les sardanes o d'algun instrument en concret.

El diàleg es sempre ben interessant, participatiu i pedagògic.

Una iniciativa que cal aplaudir i fins i tot recomanar a altres llocs, puix és una manera ben cabal de donar a conèixer la nostra música i els seus instruments, tant característics i autòctons, i la nostra dansa.

L'APLEC DE PUIGPARDINES

Aquest poble, d'uns 100 habitants, pertany al municipi de la Vall de Bas i tenen aquesta església dedicada a la Mare de Déu, denominada de Santa Maria. De fet hi havia un priorat eixit el segle XIII, romànic tardà i que tenia un claustre i estava habitat per monjos.

Al segle XV, peals terratrèmols històrics que patí la Garrotxa quedà fortament destruït i només romangué en peu el campanar i el recinte de l'església, aquesta queda aïllada enmig del territori. És un lloc dolç i suau enmig de la natura. Hi ha al costat de l'església una casa de colònies i a l'estiu roman ben animat tot l'entorn.

Diumenge viurà el seu aplec i abans de la celebració eucarística se celebra un complet i abundant esmorzar.

Tant la celebració de la missa, com una ballada posterior de sardanes serà a cura de la cobla La Principal de Porqueres.

APLEC A L'ERMITA DE LES ALEGRIES DE LLORET DE MAR

Aquesta ermita, situada a 2,5 quilòmetres del centre de Lloret de Mar, celebrarà diumenge el seu tradicional Aplec, amb la celebració de l'Eucaristia i una ?ballada de sardanes, amb la cobla del Col·legi de Santa Maria de Blanes.

De la importància del lloc en són testimonis el campanar d'estil romànic i les pintures al fresc de Calàndria, que justament han estat restaurades en aquests darrers mesos.

Aquesta església construïda el 1079 fou la parròquia de Lloret fins al 1522.

A Lloret, era tradició que el mar cobrís tot el pla fins al peu de l'ermita.