L'última pel·lícula de Steven Spielberg, Lincoln, ha confirmat la seva condició de gran favorita per a la pròxima edició dels Oscar després d'obtenir 12 nominacions a aquests premis, una més que l'adaptació cinematogràfica de la novel·la La Vida de Pi.

Les Miserables i El lado bueno de las cosas amb 8 candidatures, i Argo amb 7 van ser també protagonistes en l'anunci de la llista de nominats per a la 85 edició dels famosos guardons de l'Acadèmia de Hollywood que va tenir lloc ahir en la seu d'aquesta organització a Beverly Hills.

Tant Lincoln com les altres quatre cintes amb més candidatures competiran pel premi de millor pel·lícula de l'any juntament amb Bestias del sur salvaje, Django desencadenado, Amor i La noche más oscura.

Javier Bardem es va quedar fora de la lluita per l'estatueta de millor actor secundari, guardó al qual es postulava per Skyfall-i pel qual està nominat als BAFTA-, encara que Espanya sí que estarà representada en els Oscar pel dissenyador Paco Delgado, nominat pel vestuari de Les Miserables.

La britànica Naomi Watts, com estava previst, es va endur l'única candidatura per l'aposta espanyola Lo imposible, en la categoria de millor actriu protagonista, que va suposar la segona nominació de Watts a una estatueta després de 21 Grams. En les categories principals d'interpretació, a més de Watts, van tenir nominació com a actrius principals Jessica Chastain (La noche más oscura), Jennifer Lawrence (El lado bueno de las cosas), així com la francesa Emmanuelle Riva (Amor) i Quvenzhane Wallis (Bestias del sur salvaje).

La de més edat i la més jove

Riva, de 85 anys, i Wallis, de 9, es van convertir en les actrius de més edat i més jove, respectivament, en ser nominades com a protagonistes a un Oscar.

Al costat masculí el pols sembla estar entre Daniel Day-Lewis per Lincoln i Denzel Washington per El vuelo, tot i que tenen opcions Hugh Jackman (Les Miserables), Bradley Cooper (El lado bueno de las cosas) i Joaquin Phoenix (The Master).

L'Oscar de millor direcció tindrà per setena vegada Steven Spielberg com a postulant per la seva Lincoln (Spielberg ja va guanyar com a realitzador en dues ocasions: Salvar el soldat Ryan i La llista de Schindler) encara que no és l'únic dels candidats que sap el que és guanyar un Oscar en aquesta categoria. Ang Lee va aconseguir el guardó per Brokeback Mountain i ara podrà tornar a repetir amb La vida de Pi.

Tant Spielberg com Lee tindran com a rivals David O. Russell per El lado bueno de las cosas, Benh Zeitlin per Bestias del sur salvaje, i l'austríac nascut a Alemanya Michael Haneke per Amor.

Els seus rivals en aquesta categoria seran la xilena No, la canadenca War Witch, la danesa Un assunto real i la noruega Kon-Tiki, tot i que s'ha quedat fora una de les que partia com a favorites, la francesa Intocable.

També va sorprendre que ni Kathryn Bigelow (La noche más ocura) ni Ben Affleck (Argo) ni Tom Hooper (Les Miserables) s'emportessin una candidatura com a direcció, el mateix que l'absència d'alguna producció de DreamWorks Animation per el premi de millor pel·lícula d'animació.

Brave, Frankenweenie i Wreck-it-Ralph, les tres del grup Walt Disney, així com El alucinante mundo de Norman de Focus Features i Pirates, de Sony, van conformar aquesta categoria.

Lincoln, La Vida de Pi, Bestias del sur salvaje, Argo i El lado bueno de las cosas opten al premi de millor guió adaptat, on va quedar fora de les presumibles nominades Les Miserables.

Quentin Tarantino, ignorat per l'estatueta de direcció, sí que podrà aconseguir l'Oscar de millor guió amb el seu Django desencadenado, que competirà amb Amor de M. Haneke, El vuelo de John Gatins, Moonrise Kingdom de Wes Anderson i Roman Coppola i Mark Boal per La noche más oscura.