Un thriller sobre narcotràfic ambientat a l'estret de Gibraltar i signat pel vencedor dels Goya de 2010, El Niño, de Daniel Monzón, es perfila com una de les estrenes més prometedores de l'any que arrenca, a la qual qual cal sumar el cinquè lliurament de Torrente i el treball més comercial d'Isaki Lacuesta.

La incursió en la comèdia de Lacuesta, Murieron por encima de sus possibilidades, ha estat rodada en bona part en localitzacions gironines. Cinc persones de classe mitjana que han vist destruïdes les seves vides per la crisi coincideixen en un centre psiquiàtric, on ordiran un pla per segrestar un banquer, una història que el mateix director ha qualificat com el seu treball "més comercial".

En el repartiment , veurem de nouLuis Tosar i Raúl Arévalo, amb Ariadna Gil, Emma Suárez, José Coronado, Albert Pla, Eduard Fernández o Sergi López.

Els set milions de pressupost del retorn de Monzón ja són tot un esdeveniment en els temps que corren, però, fet que cal sumar a les bones dosis d'acció, amb persecucions en helicòpter a alta mar incloses, i noms com Luis Tosar o Sergi López. Les opcions de repetir l'èxit de Cel · la 211 es multipliquen.

Entre el gènere policial, l'acció i el suspens es mouen també altres tres títols esperats: La isla mínima d'Alberto Rodríguez (Grupo 7) , La ignorància de la sangre, de Manuel Gómez Pereira (Boca a Boca, Entre las piernas ) i Open Windows de Nacho Vigalondo.

Però, si hi ha un gènere que seguirà predominant en el cinema espanyol el 2014, és la comèdia. Santiago Segura tornarà a l'octubre disposat a batre rècords de taquilla amb Torrente 5 i ho farà acompanyat d'un singular i novell escuder, el torero Jesulín de Ubrique, i de Julián López (Muchachada Nui).

Poc se sap encara de la trama, però després de l'exclusiva amb què va anunciar a la revista Hola seu fitxatge estrella, Segura ha penjat alguna foto del rodatge al seu compte de Twitter, en què es veu el torero amb serrell a mig front i cadena d'or al coll.

El 2014 serà també l'any del retorn a la pantalla de Carmina Barrios a Carmina y Amén , després de la seva exitosa revelació el 2012 gràcies al seu fill Paco León, mentre que Emilio Martínez Lázaro presentarà la romàntica 8 apellidos vascos, amb guió de Borja Cobeaga, i amb Dani Rovira i Clara Lago com a caps de cartell.

Altres sagues que tornaran aquest any són la de Mortadelo i Filemón, de la mà de Javier Fesser, que aquesta vegada ha optat per l'animació en 3D, i la terrorífica REC, amb el seu quart i últim episodi, signat per Jaume Balagueró.

Entre les estrenes més immediates destaca La vida inesperada, de Jorge Torregrosa, que debutarà el 7 de febrer, una comèdia dramàtica, amb guió d'Elvira Lindo, sobre un actor espanyol (Javier Cámara) instal·lat a Nova York, la vida del qual fa un gir quan arriba de visita el seu cosí (Raúl Arévalo).

Isabel Coixet té pendent d'estrena dues pel·lícules. D'una banda, Another me, amb Geraldine Chaplin i Sophie Turner, basada en una novel·la de l'escriptora britànica Cathy MacPhail, i que serà la primera a projectar en sales, i per un altre Aprendiendo a conducir, rodada a Nova York, amb Ben Kingsley i Patricia Clarckson.

Un altre que ha complert el seu somni de rodar als Estats Units és Emilio Aragón, que estrenarà una road movie protagonitzada per Robert Duvall, Jeremy Irvine i Luis Tosar.

Amb segell de Hollywood ,el català Jaume Collet Serra torna a dirigir Liam Neeson, aquesta vegada al costat de Julianne Moore, al thrillerNon Stop, que s'espera a Espanya per a la primavera.

I també compta amb una petita participació espanyola, a través de Nostromo Pictures (Grand Piano), The Gunman, una d'espies rodada el passat estiu a Barcelona, i amb un trio d'asos com Javier Bardem, Sean Penn i Idris Elba.