Una carta escrita per un mariner britànic el 1916 durant la Primera Guerra Mundial, dirigida als seus pares, ha arribat a les mans de la seva néta gairebé un segle després, va informar ahir la biblioteca de les illes Orcadas (nord d'Escòcia). El mariner David John Phillips, conegut amb el sobrenom de "Dai" i que treballava reparant un vaixell en aquestes illes al nord d'Escòcia durant el conflicte bèl·lic (1914-1918), era l'autor de la missiva que enviava als seus pares a Gal·les i que va signar com "el vostre noi de la jaqueta blava". La carta va aparèixer darrere d'una xemeneia en una casa d'aquestes illes el 1980 i fa un any va arribar a la biblioteca de la ciutat escocesa.

Amb el propòsit de descobrir el seu autor, la biblioteca va penjar una fotografia de la carta al seu blog d'internet i va ser un parent llunyà canadenc, vinculat amb la família de Phillips i interessat a conèixer les seves arrels genealògiques, el que la va descobrir l'origen de la mateixa. "Em va trucar fa una setmana més o menys i em va dir 'crec que hauries de posar-te en contacte amb l'arxiu de la biblioteca de les illes Orcadas perquè he vist una informació al seu bloc i estic segur que va sobre el teu avi'", va relatar ahir la néta de Phillips.

"Quan vaig veure la foto, vaig saber al moment que era el meu avi, vaig reconèixer el nom i l'adreça en la fotografia de la carta. Va ser una mescla de gran emoció, sorpresa i incredulitat", va explicar. Segons la biblioteca, la carta va aparèixer darrere d'una xemeneia a l'antiga casa del mariner i la seva esposa, per la qual cosa es creu que va haver de recolzar-la en la lleixa -segellada i tancada, a l'espera que algú la tirés a la bústia- però va caure sense que ningú ho veiés.

En la carta, Phillips es dirigia a la seva família, que vivia a Gal·les, i li demanava que no l'oblidessin. El mariner Phillips es va casar l'any 1919 i es va instal·lar a les illes Orcadas amb la seva esposa fins que tots dos es van traslladar anys després a Llanelli (oest de Gal·les), on van regentar una botiga d'ultramarins i van tenir dos fills. Un d'aquests fills també va tenir descendència, concretament una filla. La mateixa que, cent anys més tard, ha pogut llegir el document.