Com vivien els homes del parc neolític de la Draga de Banyoles? Aquesta és la pregunta que el periodista i escriptor Martí Gironell (Besalú, 1971) ha intentat respondre a El primer heroi, que el 5 de març traurà Ediciones B, en català i en castellà. La novel·la, la sisena que publica després de debutar amb La ciutat dels somriures el 2005, arrenca al parc de la Draga on viu el protagonista, Ynatsé, membre del Clan dels Cavalls.

El parc neolític de la Draga, on ahir va realitzar l'acte de presentació de la seva nova obra, és un indret familiar per al periodista que va estudiar a l'Institut Pere Alsius de Banyoles. Segons va explicar, "és un enclavament únic al país, que em venia molt de gust reivindicar des de la ficció perquè no s'ha fet mai a casa nostra". La idea va començar a agafar forma fa més de sis anys amb un objectiu clar: convidar al lector a "capbussar-se" en la història de fa 5.000 anys.

Per Gironell, el neolític és un període "injustament oblidat" que queda molt lluny. Ara bé, si alguna cosa ha après durant el temps que s'ha estat assessorant i documentant d'aquell període és que la vida dels homes i dones tenien moltes similituds amb la d'ara. "Un dels fets que més sobta és que, malgrat haver passat tot aquest temps, només ens diferencia la tecnologia; tenim els mateixos anhels i pors", va afegir. Ho explica a través del seu protagonista, Ynatsé, que és cridat pels déus per tal que protegeixi el seu poble i trobi el remei a un mal que amenaça la seva comunitat, el Clan dels Cavalls. Durant prop d'un any, visitarà indrets on s'ha pogut preservar i documentar la petja del neolític.

El protagonista passarà per les coves de Serinyà, coneixerà el clan de les mines a Gavà i continuarà el viatge per indrets molt més llunyans i desconeguts, com ara Stonehenge o la Ciutat dels Morts, actual Turquia, recorrent milers de quilòmetres i coneixent com viuen a cada indret. El llibre també inclou una segona trama, la narrada per la dona d'Ynatsé, Aynires, que amb un fill relata el que va succeint al poblat mentre el seu home està fora. El menjar, la roba, la caça i els rituals són alguns dels aspectes quotidians recollits en aquesta novel·la.

Per trencar tòpics

Explicar com vivien els habitants del neolític és un dels objectius però també el de trencar tòpics associats erròniament en aquella època. Així per exemple Gironell en destaca la seva humanitat a l'hora de cuidar malalts, persones amb discapacitat o persones grans, a qui no deixaven mai de banda.