De cara al curs vinent, s'oferiran 42 màsters, set dels quals són nous. Les places per aquests estudis passaran de les 629 d'enguany a un miler el curs 2014-2015.

Bonet va assegurar ahir que un dels eixos de treball durant el seu mandat serà potenciar els màsters, que "els governs haurien d'entendre que no s'han de veure com una cosa voluntària", sinó com un pont cap a la "professionalització" que "garanteix l'ocupabilitat".

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va lamentar que ni l'Estat ni la Generalitat hagin obert convocatòries per becar estudiants de màster i va anunciar que es destinaran 350.000 euros a "minimitzar l'efecte de l'alt cost de la matrícula dels màsters" a uns 150 alumnes amb poca disponibilitat econòmica però bon expedient acadèmic. Aquests diners sortiran del Banc Santander, que aportarà 300.000 euros, i el Consell Social de la Universitat de Girona, que hi aportarà els 50.000 restants.

Amb l'objectiu de potenciar la internacionalització dels màsters, la universitat gironina invertirà 40.000 euros a contractar professors visitants "de prestigi internacional" que hi impartiran docència. Segons Bonet, això no només millorarà els màsters en l'aspecte acadèmic, sinó que "fonamentarà la introducció de les llengües estrangeres a la universitat i afavorirà les relacions dels grups de recerca amb les seves universitats d'origen.

En relació amb els programes de doctorat, s'espera obtenir el vistiplau per oferir-ne tres més i afegir-los a la desena que té actualment. Els tres programes nous, que estan pendents de verificació, estarien coordinats per la Universitat de Barcelona i serien els de Psicologia de l'Educació, Arts i Educació i Estudis de Gènere, Societat, Cultura i Polítiques. En els darrers sis anys, la UdG ha incrementat un 72% els seus estudiants de doctorat i actualment en té 789. D'aquests, un 189 són estrangers (un 24%) i procedeixen de 46 països, sobretot de Colòmbia, Xile, Mèxic, França i Itàlia.

El curs passat es van llegir 66 tesis i, segons va avançar ahir el director de l'Escola de Doctorat, Miquel Solà, es calcula que s'arribaran a les 90. Després de la Universitat Pompeu Fabra, la UdG és la universitat catalana on més tesis es llegeixen en anglès, un 30%.

L'oferta acadèmica es completa amb els cursos, postgraus i màsters formatius de la Fundació Universitat de Girona. Els cursen uns 3.500 alumnes i s'ofereix 208 programes, la majoria per a persones d'entre 29 i 40 anys, que combinen la formació i la feina.