La Generalitat proposarà que la Portalada de Santa Maria de Ripoll s'inclogui a la llista espanyola de candidates a Patrimoni Unesco aquest any, i que la de la Seu Vella de Lleida en formi part al 2015. Totes dues candidatures han estat valorades positivament pel Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català, que ha posat en relleu l'encert en l'enfoc de les propostes, la qualitat dels dossiers i la bona orientació de les estratègies de declaració.

La candidatura Portalada de l'Església del monestir de Santa Maria de Ripoll ja va ser valorada pel Consell en la seva sessió del 10 de maig de 2013, sessió arran de la qual s'han completat alguns elements de la proposta presentada.

Els seus promotors van organitzar el passat octubre el Simposi Internacional La Portalada de Ripoll: creació, conservació i recuperació per actualitzar els coneixements sobre aquest element arquitectònic.

El Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català ha valorat que la candidatura defineix amb molta precisió allò que la fa excepcional: és un testimoni d'intercanvi d'influències entre cultures i està composada per un complert programa iconogràfic que pren com a referències les bíblies redactades a l'Scriptorium del monestir de Ripoll. Aquest programa, a més, és una simbiosi entre finalitats polítiques i religioses.

La Generalitat proposarà la candidatura de Ripoll per entrar a la Llista indicativa espanyola de Patrimoni Mundial Unesco l'any 2014.

El procediment establert per la Unesco per declarar elements Patrimoni Mundial fixa que cada estat pot presentar només una candidatura per any. Per aquesta raó, el Departament de Cultura va decidir establir un procediment que permetés assegurar una òptima qualitat dels projectes. Al juny de 2013, va aprovar el decret que marca les directrius per a la preparació de les nominacions dels béns del patrimoni cultural català per a la seva inscripció a la llista del patrimoni mundial, i que estan d'acord amb la normativa espanyola i la de la Unesco.

Un cop s'han determinat les candidatures que Catalunya presentarà en els propers dos anys -la de Ripoll al 2014 i la de Lleida al 2015- les propostes s'enviaran al Ministeri de Cultura per a la seva avaluació. Serà llavors el Ministeri qui determinarà si accepta les candidatures. Si són acceptades s'incorporaran a la Llista indicativa espanyola per a Patrimoni Mundial de la Unesco.

La segona candidatura catalana que va rebre ahir el vist-i-plau de la Generalitat va ser El Turó de la Seu Vella de Lleida. Paisatge de la memòria, fita monumental i buit urbà, que va ser registrada oficialment al Departament de Cultura el 10 de febrer de 2014.

El Consorci del Turó de la Seu Vella, promotor de la candidatura, té previst l'organització en els propers mesos d'un simposi sobre el conjunt monumental com a articulador del paisatge dels seu entorn per actualitzar els coneixements sobre el conjunt monumental.

El Consell ha valorat molt positivament l'orientació de la candidatura en considerar el Turó de la Seu Vella com a element que articula un paisatge amplíssim i que representa la memòria dels barris desapareguts pel fet d'haver-se convertit en espais militars. La candidatura posa en valor el monument i els seus valors artístics, històrics i simbòlics.