La llista de carreres que es poden fer, avui dia, amb graus i màsters minuciosament programats, sobretot científiques, són incomptables. Però m'ha sorprès que algunes empreses sol·licitessin persones per a càrrecs d'alt nivell industrial i procedents de carreres "de lletres".

Des d'un punt de vista d'eficàcia, no hi ha inconvenient en ser manats per un filòsof, o un professor de llengües romàniques, o un historiador. Es va reconeixent que és recomanable, i no sols per sortir de l'atur, un retorn seriós -encara que discret- als clàssics, els quals van més enllà del llatí i el grec i es barrejen amb la filosofia i la teologia, sobretot en els escrits de Sant Tomàs d'Aquino.

S'està experimentant una certa necessitat de retrobar l'equilibri de l'humanisme, de recórrer al camí de la racionalitat expressada en aquelles virtuts humanes, que donen garanties d'equilibri, de naturalitat, d'eficàcia, en un temps de disbauxa mental com el nostre.

Els clàssics tenen un efecte universal. Ens fan tornar humils i ens fan desdir de voler arreglar el món opinant, definint, sentenciant sobre el comportament dels altres, amb les nostres certeses subjectives, salvant només el propi jo. Sant Tomàs recull aquest pensament clàssic, per exemple, analitzant, des d'Aristòtil fins al segle XIII, la virtut de la prudència. Cita Sant Isidor: "Prudent és diu d'aquell que veu les coses de lluny: és perspicaç i veu el que passa en les coses incertes".

La prudència, explica l'Aquinate, no pertany a la sensibilitat, sinó al "coneixement". És "conèixer" el futur, partint de la realitat present i passada. La prudència pertany a la raó. Si no som raonables, som imprudents. Cita Sant Agustí: la prudència és un amor que discerneix correctament. Mou la raó a discernir. Aristòtil afegeix que és "la recta raó de les coses que s'han de dur a terme".

Una cosa és argumentar amb raons; l'altra, ser un busca-raons. Tots hem de fer examen de consciència. Quin sociòleg s'atreveix a fer una enquesta de les nostres imprudències, i no només de la Direcció General de Trànsit.