Molts ja veien un cert aire de filòsof a Gerard Quintana des que cantava lletres com "me gusta el sexo, por delante y por detrás", però ha hagut d'esperar uns quants anys per veure reconegudes les seves aptituds. Encara que sigui en la ficció. El cantant gironí és el protagonista de Diògenes el gos, un nou curtmetratge del periodista de Caldes de Malavella Mateu Ciurana que va començar a rodar-se ahir justament en paratges d'aquesta localitat. El cantant dóna vida precisament a un modern Diògenes, el cínic de qui es diu que voltava amb un fanal buscant un home honest. Tasca difícil la de Quintana, ja que si ja era difícil trobar tal excepció humana en la Grècia clàssica, avui ha de ser del tot impossible.

El director Mateu Ciurana no va fer cas de la pluja que va caure durant tot el dia i va rodar tal com estava programat. I les previsions són continuar avui, caigui el que caigui del cel, no en va Diògenes despreciava tots els béns materials, passant calor quan feia sol i mullant-se quan plovia.

Diògenes i Alexandre

El nou projecte cinematogràfic de Mateu Ciurana gira al voltant de Diògenes i de la seva cèlebre trobada amb el jove Alexandre Magne. Tot i això, el curtmetratge està ambientat en una àgora dels nostres dies, localitzada al Parc de les Termes de Caldes de Malavella. Avui, en canvi, està previst que el rodatge tingui lloc en ple centre de la població.

A més de Quintana, completen el repartiment els actors Eudald Font, que interpretarà Alexandre Magne; Paco Moreno, Jordi Angelats Peipetit, Ruth Sánchez, el llibreter gironí Guillem Terribas i un grapat d'actors de repartiment.

Un equip format per una dotzena de tècnics, majoritàriament sortits de l'Escola Universitària ERAM, adscrita a la Universitat de Girona, completen l'equip del curtmetratge, que es rodarà en només dos dies.

Com en l'anterior curt de Mateu Ciurana, el finançament s'ha pogut dur a terme a base de petites aportacions de micromecenatge, que rebran un DVD amb el curt, entrades per a l'estrena i veuran el seu nom a la pantalla. L'estrena és prevista a Caldes el mes d'octubre.

Segons el mateix Mateu Ciurana, "es tracta d'un projecte personal que d'alguna manera segueix la idea del meu curt anterior Llàtzer de passar al cinema temes que m'interessen". "La pel·lícula està ambientada en l'època moderna per ressaltar l'actualitat del pensament del protagonista", va recalcar fa uns dies el cineasta de Caldes.

El curtmetratge de Ciurana retrata -o deforma lleugerament- l'episodi on segons la llegenda Alexandre el Magne li va dir a Diògenes que li demanés tot el que volgués, ja que ell era l'home més poderós del món i el complauria. El filòsof li va demanar que s'apartés, ja que li feia ombra.

L'anterior film de Mateu Ciurana, Llàtzer, té com a protagonistes Martí Peraferrer i Mariona Ginés. És una reflexió irònica i tendra sobre la vida i la mort alhora que una paròdia del clàssic de Bergman El setè segell. Com en aquella ocasió, el mateix Ciurana és també el guionista Diògenes.