Artistes urbans espanyols, colombians o argentins van presentar les seves obres ahir a París en la primera subhasta de street art espanyol i llatinoamericà que alberga França, una disciplina en plena ebullició i maduresa artística.

La institució de subhastes més antiga del món, la parisenca Casa Drouot, presenta per primera vegada davant els compradors i col·leccionistes francesos l'obra de prop d'una vintena de creadors espanyols i llatinoamericans, en molts casos consagrats internacionalment. "No és el típic, la línia d'aquesta casa és alguna cosa tradicional, així que l'ocasió d'estar aquí suposa un repte i una gran oportunitat, una manera d'obrir noves vies i rutes per a aquests artistes", diu la galerista i responsable del lot Anna Dimitrova.

Per a aquesta experta, entre els traços distintius de la proposta destaquen el color de les composicions, el predomini d'un estil figuratiu i, en general, un "gran component d'originalitat".

"Barcelona va ser una meca del street art en les dècades de 1990 i 2000", va subratllar *Dimitrova, qui va considerar "inevitable" cert aburgesament dels creadors urbans, cada vegada més presents en el circuit que componen galeries i centres d'arts d'ordre mundial: "Si volen viure d'això han d'entrar en el sistema".

El sector comença a reunir un públic fidel i nombrós l'atenció del qual va de la mà del progressiu interès dels col·leccionistes.

Entre els artistes que proposa la subhasta, i al costat de la producció de l'aplaudit i veterà artista madrileny Suso 33 o el santanderí Okuda, destaquen les obres de rellevància internacional dels argentins Pastel i Franco Fasoli "Jaz" o el molt popular brasiler Cranio. D'altres, com el colombià Didier "Jaba" Mathieu, subhasten per primera vegada les seves obres, malgrat que "han pintat murs" els últims 25 anys i la seva producció ha recalat amb èxit en diversos museus d'Europa.

"Em limito a pintar, no conec aquest univers i sentia curiositat. La meva experiència em permet treballar de forma ràpida, es basa molt en la meva energia, amb prou feines em demoro en les obres", declara aquest grafiter criat a Bèlgica i que es confessa allunyat de la "prostitució" que exigeix cert mercat de l'art. Per a "Jaba", resulta evident que tothom vol "agradar i vendre", però aquesta voluntat ha de ser compatible amb la integritat artística. En la seva opinió, Sud-amèrica és actualment, "de lluny", el continent més dinàmic en qüestió d'art urbà.