Cada any l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes (Lorda) de Girona organitza un viatge a aquest santuari marià que gaudeix de tanta devoció, en què participen desenes de voluntaris que acompanyen els malalts. Com avançàvem la setmana passada aquest any té un caràcter especial, ja que amb els romeus hi ha viatjat la cobla La Principal d'Olot, que dilluns passat va oferir a l'esplanada de la basílica una audició de sardanes on va destacar la interpretació de la sardana de Narcís Lagares: Catalans a Lurdes.

Aplec d'Andorra

La plaça del poble d'Andorra la Vella serà l'escenari que acollirà el 14è Aplec de les Valls d'Andorra, demà dissabte, dia 27, a les 5 de la tarda i a les 10 de la nit, amb la participació musical de les cobles: Ciutat de Terrassa, Mediterrània i La Flama de Farners.

Durant la tarda es faran els concursos de la sardana incògnita i de colles improvisades, al vespre un sopar de germanor i a la nit balls vuitcentistes i tot seguit sardanes. Durant la nit es faran els sortejos i lliurament de premis de les colles improvisades.

aplec de Sant Pere de Martorell a Maçanet de la Selva

A la població de Maçanet de la Selva s'hi troba la parròquia de Sant Pere de Martorell, que està formada per un conjunt de masies disperses. Està documentada des del segle XII. L'edifici actual fou construït entre 1830 i 1840, després d'una epidèmia de còlera. És un edifici de grans proporcions, amb planta de creu llatina i campanar de torre, de tradició barroca, que resulta sorprenent, el fet de trobar-la completament isolada, només amb la rectoria al seu costat.

Dissabte hi celebren l'aplec, amb una audició de sardanes a les 6 de la tarda, a cura de la cobla Ciutat de Girona. La cloenda, amb coca i cava per a tothom.

Aplec del El Soler

El Soler, a la Catalunya del Nord, és un municipi del Rosselló, situat al Riberal, a la dreta del Tet. Antigament estava dividit entre el Soler d'Amunt, sota jurisdicció del bisbat d'Elna, i el Soler d'Avall del vescomte d'Illa.

En aquesta població s'esdevé, ?diumenge, dia 28, el 20è Aplec de la Sardana, a partir de les 3 de la tarda, amb la participació musical de les cobles rosselloneses: Tres Vents i La Principal del Rosselló.

Aplec de Llançà

Blanca, petita i coquetona és la capella del Port de Llançà. Capella construïda l'any 1691 per Jan Lluís Tresserres, segons la llegenda fruit d'una promesa realitzada en alta mar durant un temporal.

Davant hi roman una bonica esplanada que serà el marc, ?diumenge que ve, dia 28, del 43è Aplec de la Sardana d'aquesta població. Al matí les sardanes començaran a 2/4 d'11 i a la tarda a les 4. Hi actuaran les cobles: Ciutat de Girona, Bisbal Jove i Baix Empordà.

En el decurs de la diada s'estrenarà la sardana del mestre Jaume Cristau, De Sant Carles a Grifeu. També s'efectuarà el lliurament, per part del president de l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines, Jordi Gallego, del tercer premi de cartells de ?l'any passat.

A la tarda hi haurà un concurs de colles improvisades. Durant tota la jornada es procedirà a rifar diferents obsequis entre els assistents.

Plataforma per la llengua

Des de Plataforma per la Llengua (entitat que defensa i promociona el català) s'adrecen als sardanistes per tal que els ajudin a trobar testimonis de persones adultes d'origen xinès, romanès, argentí, marroquí, paquistanès, Xilè o Uruguaià que:

Visquin a Catalunya i s'hagin incorporat en alguna colla/agrupació sardanista o cobla. Hagin adoptat mínimament el català (puguin parlar-lo una mica).

Vulguin participar de forma voluntària en el projecte que a continuació us proposem:

Disposar d'una tarda per fer-los una breu entrevista i assistir a una de les activitats/assajos amb l'entitat per poder fer algunes fotos i gravar un vídeo.

Aquest fet ajudarà a la promoció de la sardana i de les colles i donar a conèixer el sardanisme com a eina d'integració i interrelació de persones amb diferents orígens culturals.

En el cas que a la vostra colla o entitat hi hagi alguna persona que reuneixi aquestes característiques i vulgui participar-hi, preguem que ho comuniqui a la Confederació Sardanista de Catalunya tan aviat com sigui possible, adjuntant-nos les seves dades de contacte.