Llibertat, perfeccionisme i passió són els principis que han guiat la trajectòria professional de Fernando Trueba (Madrid, 1955), distingit ahir amb el Premi Nacional de Cinematografia 2015 que convoca el Ministeri de Cultura.

«En temps en què cada vegada hi ha més uniformitat i pel·lícules fetes al dictat, he intentat fer el cinema que havia de fer. L'art ha de ser una aventura individual i deixar-te en ell la vida», va declarar l'autor de Belle Époque i La niña de tus ojos.

El jurat va argumentar que es tracta d'un «reconeixement a la seva indiscutible trajectòria com a director, productor i guionista, a més de la seva tasca en defensa de la professió cinematogràfica des dels inicis de la seva carrera com a fundador de la revista Casablanca i com a crític a El País i la Guia de l'Ocio».

També ha valorat la seva etapa com a president de l'Acadèmia de Cinema, a la fi de la dècada dels vuitanta, i el reconeixement internacional que ha aconseguit el cinema espanyol gràcies als èxits obtinguts per les seves pel·lícules, sobretot la guanyadora de l'Oscar Belle Époque i la nominada Chico & Rita.

Prova que Trueba sempre ha fet el que ha volgut és la diversitat de títols que ha il·luminat, des de comèdies romàntiques com Sé infiel i no mires con quién a documentals en els quals ha deixat lliure la seva passió pel jazz llatí com Calle 54.

Sense oblidar exercicis arriscats com El sueño del mono loco, cintes d'animació, com Chico & Rita o declaracions d'amor a aquest art lliure i vocacional com El artista y la modelo.