L'Agència Espacial Europea (ESA) va presentar ahir, dos mesos abans del seu llançament, el satèl·lit amb finalitats científiques Lisa Pathfinder, que tindrà com a objectiu mesurar les ones gravitacionals en l'espai exterior. Durant la roda de premsa, el director de Ciència i Exploració Robòtica de l'ESA, Álvaro Giménez, va qualificar d'«excitant» la missió d'aquest satèl·lit, que pretén desxifrar misteris «centrals» per a la comprensió de l'univers.

Fins al moment els científics només han aconseguit obtenir evidències indirectes d'aquestes ones, unes «ondulacions de l'espai-temps» anticipades per Albert Einstein, i qualsevol avanç en aquest camp contribuiria a la ratificar la teoria de la relativitat. «Seria com posar-li el so a una pel·lícula», va comparar Giménez.

Està previst que el Lisa Pathfinder viatgi en els pròxims dies des d'Alemanya, on ha estat fabricat i provat, a Kourou, a la Guaiana francesa, lloc des del qual serà llançat a l'espai el proper novembre a bord d'un coet espacial Vega. Quan arribi al seu destí, a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra, el Lisa Pathfinder podrà desenvolupar la seva tasca en un termini d'entre 12 i 18 mesos.

La planificació, construcció i revisió d'aquest satèl·lit per a la investigació científica ha durat més de deu anys i li ha costat a l'ESA 430 milions d'euros. A això cal afegir les contribucions dels països membres, els instituts de recerca i les més de 40 empreses dels EUA i la UE que participen en el projecte.