Investigadors de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i la Universitat d'Alcalá (UAH) han descrit una femella de Coptodera elektra, un tipus d'escarabat que és el primer trobat de la seva espècie i l'únic del seu gènere registrat a Europa. El fòssil, que procedeix dels dipòsits d'ambre submergits sota les aigües del Mar Bàltic i va ser adquirida a través d'un col·leccionista, està en molt bon estat i té uns 40 milions d'antiguitat, segons va informar la Universitat madrilenya en un comunicat.

Entre fa 40 i 35 milions d'anys el nord d'Europa estava cobert per una densa massa vegetal coneguda com a «boscos del ambre». En aquest clima subtropical, molt més càlid i humit al registrat avui en dia, vivia la Coptodera elektra, un tipus d'escarabat que destacava per ser un excel·lent depredador diürn.

«Actualment podem trobar espècies del gènere Coptodera en tots els continents, menys a l'Antàrtida i a Europa. El fòssil és la primera evidència que, alguna vegada, va viure al nostre», afirma Sara Gamboa, investigadora del departament de Paleontologia de la UCM i coautora de l'estudi, publicat a la revista científica Zootaxa. L'exemplar va ser trobat dins d'una peça d'ambre bàltic, en molt bon estat de conservació.