La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha reclamat «respostes urgents i eficaces» davant la catàstrofe humanitària dels milers de refugiats que estan arribant a Europa fugint de conflictes i ha demanat «la més àmplia generositat» dels governs i la comprensió dels ciutadans per a la seva acollida.

Els bisbes han ofert les seves comunitats i centres d'acollida i subratllen que Europa ha d'implicar-se «amb més obstinació a buscar solucions globals» i els governs, «en primer lloc», i els ciutadans comprometre's de «manera efectiva».

Per a la CEE, «seria horrible» que el fet de ser «colpejats dia rere dia» per les notícies que nombroses persones que fugen «de la guerra o de la fam» moren tràgicament o es troben en situacions extremes «acabés anestesiant-nos».

«Són homes, dones i nens, en no pocs casos famílies senceres, que ho han perdut tot. Només els queda la vida, i aquesta, amenaçada», han lamentat els bisbes.

Per això, la Comissió Episcopal de Migracions de la CEE s'uneix al «clam» de tantes organitzacions i comunitats cristianes per «no ser còmplices de la indiferència i de l'anomenada política del descart que denuncia el papa Francesc».

En la seva opinió, els cristians tenen «un especial deure de justícia i caritat» i esperen que els «responsables de trobar respostes» tinguin «la llum i la generositat» que en una situació com l'actual reclamen, «a crits i amb llàgrimes» , els refugiats. «Com un dia ho van fer compatriotes nostres».

Edifici a Tiana

L'Arquebisbat de Barcelona ha decidit destinar part de l'edifici de La Conreria, antic Seminari Menor Diocesà situat a Tiana (Maresme), per acollir famílies de refugiats. L'antic seminari menor de La Conreria és un gran edifici situat a la serra del corredor litoral al costat de Barcelona, on van arribar a estudiar en la dècada dels 60 més de 300 alumnes internats, i actualment està cedit a la Fundació Pere Tarrés i funciona com a casa de colònies. Durant els últims mesos, Càritas Diocesana de Barcelona ha anat donant suport econòmic a moltes famílies de refugiats en situacions vulnerables.