Un total de vuit litografies realitzades amb pols d'or per Salvador Dalí al començament de la dècada dels setanta del passat segle s'exposen per primera vegada al públic en la mostra sobre l'artista català inaugurada el passat 24 de setembre a l'Ateneu Cultural El Albéitar, de la Universitat de Lleó (ULE).

"Aquest material s'exposa a Lleó per primera vegada al món [...], i després es podrà veure a Santander i més tard a diferents països d'Amèrica", detalla el comissari de l'exposició, Federico Fernández Díez, director de l'Obra cultural de la Fundació Universitària Iberoamericana (Funiber).

L'exposició està integrada per dues mostres que giren entorn de la figura de Salvador Dalí i podrà ser visitada fins al 30 d'octubre.

La primera es denomina Obres de museu i recull textos de Josep Pla il·lustrats pel pintor.

La segona, sota el lema Deu receptes d'immortalitat, està composta pel continent i el contingut d'una original maleta surrealista, de la qual tan sols es van fer 200 exemplars que, segons explica el comissari de l'exposició, constitueixen un objecte "molt singular, del qual el propi autor va dir en el seu moment que es tractava del seu millor llibre".

En el text que presenta l'exposició, Fernández Díez anota que "Salvador Dalí ha destacat per obres i fets que el van convertir en el personatge més polèmic, controvertit i mediàtic, més enllà de la seva faceta com a pintor".

Destaca que la mostra conjumina classicisme i ciència entorn del geni català i recull a la part científica imatges que fan referència als avenços de la seva època, des de la representació tridimensional fins a l'àcid desoxiribonucleic, passant per la visió estereoscòpica, la regla àuria, la desintegració de l'àtom o la quarta dimensió.

Quant a les litografies amb textos de Josep Pla, es remunten a un moment posterior, pels volts del 1977-1978, quan Dalí ja estava vivint a Espanya i pintava paisatges de l'Empordà amb un estil dalinià i al temps clàssic.

A les il·lustracions es poden veure carretes, camps, platges i roques de Portlligat, motius recog?noscibles, molts d'ells amb tocs surrealistes.

"En definitiva, l'exposició de dues de les seves obres singulars, Deu receptes d'immortalitat i Obres de Museu, que uneixen classicisme i ciència en dos llibres objecte, ajuda a desplegar el ventall d'aquest enigma sense fi anomenat Salvador Dalí", afirma el comissari de la mostra.