El conegut com a ADN «escombraries» és clau en l´evolució del càncer

La descoberta ha estat revelada pels disset experts en epigenètica reunits fins avui a Barcelona

02.11.2015 | 07:19

El 98% del material genètic humà, fins fa poc considerat ADN «escombraries» perquè no té una funció concreta, determina l'aparició i l'evolució d'un càncer, segons van explicar ahir els científics que s'han reunit a Barcelona per analitzar el paper que juga l'epigenètica en els càncers.
Segons va explicar ahir en roda de premsa el responsable del laboratori de càncer del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, Luciano Di Croce, aquest descobriment és «només el principi d'una revolució» que afectarà els tractaments personalitzats de càncer. En un acte convocat per Biocat i l'Obra Social La Caixa, científics internacionals han corroborat la importància del que fins ara es considerava «ADN escombraries».
L'anomenat ADN «fosc» o «escombraries», encara que no codifiqui proteïnes, sembla que incideix en la regulació dels gens pròxims en controlar o modular l'expressió i també absorbeix els canvis en el genoma i facilita l'evolució, de manera que serà més fàcil «estratificar pacients» de càncer, és a dir, saber quin tractament necessiten d'acord amb les seves característiques, segons Di Croce.
L'investigador va recordar que, fins ara, s'elegia el tractament que havia de seguir un malalt de càncer en base al 2% del genoma que es considerava útil perquè codifica proteïnes, i això, va dir, «ha portat a molts fracassos». En canvi, va assegurar que si es considera el 98% restant, l'estratificació de pacients pot ser «molt més exacta» i el tractament, més eficaç, i per tant incidir en menys costos per al sistema sanitari. Sobretot, va afegir, es podrà «reduir l'impacte psicològic» i els «efectes col·laterals» sobre el cost que pugui tenir el pacient per rebre un tractament que no s'ajusta ?exac?tament a les seves característiques.
Di Croce va afirmar que els metges estan a l'inici de «traslladar aquesta troballa a la pràctica» i va recordar que s'està fent un «esforç global» per part de laboratoris de tot el món per avançar en aquesta qüestió; «cal estudiar aquest 98%, no es pot ignorar», va insistir.

Un equip internacional
La reunió de 17 científics d'alt nivell que té lloc fins avui a Barcelona ha estat convocada per B-Debat, Centre Internacional per al Debat Científic, del qual se celebra la tercera edició aquest any, per debatre sobre els últims avenços en epigenètica del càncer. B-Debat es troba en el marc de Barcelona Conferences on Epigenetics and Cancer (BCEC), un cicle anual de conferències impulsat per cinc centres d'investigació catalans punters. Aquests són el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Institut de ?Biologia Molecular de Barcelona (IMB-CSIC), l'Institut de Medicina Preventiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), i el Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l'IDIBELL.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

El Museu d´Art recuperarà els 9.000 euros de les pintures falses de Pere Mates

Clusellas ha avançat que l'any vinent faran una exposició on confrontaran els quadres autèntics i...

Sergio Blanco busca «submergir l´espectador en la dinàmica del thriller» a «La ira de Narciso»

Sergio Blanco busca «submergir l´espectador en la dinàmica del thriller» a «La ira de Narciso»

Dirigeix a l'actor Gabriel Calderón, a qui defineix com "una veritable bèstia teatral", en un...

El museu del Mamut es ven els ullals pel Wallapop

El museu del Mamut es ven els ullals pel Wallapop

Costen 500 euros i també es poden comprar vestits o fòssils a bon preu

La Mercè es converteix en una disco dels 70

FUNKY, FUNKY!Companyia: Orelles de xocolata.CC La Mercè, diumenge 23 d'octubre. Festival temporada...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema