st. sebastià i els vots de poble

24.01.2016 | 08:03
st. sebastià i els vots de poble

La setmana passada vaig participar en la celebració del vot de poble de Riudaura. També, com en altres anys, vaig assistir a l'acollida del Pare Pelegrí de Tossa a l'església de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners, i a la seva arribada a Tossa amb tots els pelegrins. Ambdues celebracinos tenen lloc per la festa del màrtir sant Sebastià. En altres anys vaig ser testimoni de la renovació del vot de poble a la Selva de Mar, a Sant Pere Pescador... perquè al nostre Bisbat tenim divuit ermites o esglésies sota el patronatge del sant. Molts pobles conserven aquest compromís.
Potser la renovació del vot més significativa i impressionant és la que viu la vila de Tossa de Mar amb el pelegrinatge a Santa Coloma, a l'ermita de Sant Sebastià, i el retorn a Tossa per rebre l'acollida dels vilatants, sempre presidits pel Pare Pelegrí, i amb un miler d'acompanyants que també fan el camí a peu.
Qui era sant Sebastià? Sebastià, jove soldat de Milà, ajudava gràcies al seu ofici els cristians detinguts i martiritzats en la persecució de Dioclecià. I ell mateix donà la vida amb fortalesa i valentia. És representat amb el cos traspassat per fletxes. És patró dels qui estaven en perill per la pesta i dels qui sofrien la malaltia.
Per això, durant el temps de pestes, molts pobles i viles varen fer vot a Sant Sebastià, per fer-ne memòria i renovar-lo si en quedaven deslliurats.
Què pot significar per a nosaltres avui el fet d'haver complert i renovat el vot de pobles i viles, un compromís de fa segles?
La convicció que la vida cristiana és font de salut, i que guareix una vida malaltissa.
El vot de poble m'ha fet recordar i valorar la missió guaridora que ha de tenir la vida segons l'Evangeli.
Hem cuidat els manaments de Jesús «aneu i ensenyeu», «aneu i bategeu», però potser hem oblidat també la missió confiada als seus deixebles: «Aneu i cureu».
La fe té molt a veure amb la salut de les persones i dels pobles. No és qüestió de substituir la ciència mèdica. No és qüestió de fer servir la fe com una pastilla o medicament. És qüestió de descobrir i viure que la vida cristiana et fa viure d'una manera saludable les diverses situacions [...](extret del Full Parroquial).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema