st. sebastià i els vots de poble

24.01.2016 | 08:03
st. sebastià i els vots de poble

La setmana passada vaig participar en la celebració del vot de poble de Riudaura. També, com en altres anys, vaig assistir a l'acollida del Pare Pelegrí de Tossa a l'església de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners, i a la seva arribada a Tossa amb tots els pelegrins. Ambdues celebracinos tenen lloc per la festa del màrtir sant Sebastià. En altres anys vaig ser testimoni de la renovació del vot de poble a la Selva de Mar, a Sant Pere Pescador... perquè al nostre Bisbat tenim divuit ermites o esglésies sota el patronatge del sant. Molts pobles conserven aquest compromís.
Potser la renovació del vot més significativa i impressionant és la que viu la vila de Tossa de Mar amb el pelegrinatge a Santa Coloma, a l'ermita de Sant Sebastià, i el retorn a Tossa per rebre l'acollida dels vilatants, sempre presidits pel Pare Pelegrí, i amb un miler d'acompanyants que també fan el camí a peu.
Qui era sant Sebastià? Sebastià, jove soldat de Milà, ajudava gràcies al seu ofici els cristians detinguts i martiritzats en la persecució de Dioclecià. I ell mateix donà la vida amb fortalesa i valentia. És representat amb el cos traspassat per fletxes. És patró dels qui estaven en perill per la pesta i dels qui sofrien la malaltia.
Per això, durant el temps de pestes, molts pobles i viles varen fer vot a Sant Sebastià, per fer-ne memòria i renovar-lo si en quedaven deslliurats.
Què pot significar per a nosaltres avui el fet d'haver complert i renovat el vot de pobles i viles, un compromís de fa segles?
La convicció que la vida cristiana és font de salut, i que guareix una vida malaltissa.
El vot de poble m'ha fet recordar i valorar la missió guaridora que ha de tenir la vida segons l'Evangeli.
Hem cuidat els manaments de Jesús «aneu i ensenyeu», «aneu i bategeu», però potser hem oblidat també la missió confiada als seus deixebles: «Aneu i cureu».
La fe té molt a veure amb la salut de les persones i dels pobles. No és qüestió de substituir la ciència mèdica. No és qüestió de fer servir la fe com una pastilla o medicament. És qüestió de descobrir i viure que la vida cristiana et fa viure d'una manera saludable les diverses situacions [...](extret del Full Parroquial).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema