Identifiquen el lloc del qual va partir una ràfega radioelèctrica de durada breu

25.02.2016 | 07:15

Un equip internacional de científics ha aconseguit, per primera vegada, identificar el lloc del qual va partir una ràfega radioelèctrica de durada breu (RRB), fet que els ha permès confirmar l'actual model cosmològic de distribució de la matèria en l'Univers, segons un estudi publicat ahir a Nature.
Aquest tipus de ràfegues, d'origen encara desconegut, són espurnes brillants de ràdio que només duren uns mil·lisegons i són molt difícils de detectar. Des que es van descobrir el 2007 només s'han localitzat 16 fenòmens d'aquest tipus. A més, l'estudi ha confirmat que les RRB poden usar-se per trobar la «matèria perduda» o «massa que falta» de l'Univers ja que, usant aquesta ràfega com a eina, van aconseguir «pesar» l'Univers o, almenys, la matèria «normal» que conté , va dir el director de l'estudi, Evan Keane.
L'actual model cosmològic considera que l'Univers està format en un 70% per energia fosca, en un 25% per matèria fosca i només un 5% és matèria «normal» (la que integra tot el que veiem). No obstant això, a través de l'observació de les estrelles, les galàxies i l'hidrogen, els astrònoms només han pogut localitzar la meitat de la matèria «normal». La resta no es pot veure directament i es refereixen a ella com «massa que falta».
«La bona notícia és que les nostres observacions i el model encaixen. Hem trobat la matèria perduda», va indicar ahir Keane, que va afegir que «és la primera vegada que una ràfega radioelèctrica de durada breu s'ha fet servir per realitzar una mesura cosmològica».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema