La Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida ha expressat la seva preocupació davant l'acord polític assolit entre els governs d'Aragó i Catalunya de devolució de 53 de les 97 peces del monestir de Sixena (Osca), una decisió que la institució acadèmica veu «precipitada».

En un comunicat fet públic a través de la seva pàgina web, la facultat assegura que la decisió no ha vingut acompanyada d'explicacions sobre els motius de cessió d'unes obres «adquirides, restaurades i conservades» amb recursos econòmics de la Generalitat.

Afegeixen que tampoc no s'han raonat les conseqüències que podrien derivar-se del procés judicial obert entre les dues comunitats entorn de dites 97 peces, tant les 53 guardades als magatzems del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) com les 44 restants exposades al Museu Comarcal i Diocesà de Lleida.

Recorden els responsables universitaris en el seu escrit que tant les 53 peces conservades al MNAC, sobre les quals pesa el compromís de devolució, com les albergades al museu de Lleida estan subjectes a la legislació catalana sobre patrimoni.

Exigeixen, a més, a la Generalitat de Catalunya que es mantingui activa en la defensa del «patrimoni català», i demanden que abans d'adoptar qualsevol decisió entorn dels béns guardats a Lleida s'escolti els investigadors.

Segons el parer del lletrat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, la posició contrària de la Universitat de Lleida a la devolució dels béns de Sixena compromet l'acord de devolució dels referits béns.