L'estrella del jazz Stanley Clarke, cap de cartell del festival Black Music que se celebra aquests dies a Girona, considera que el gènere del qual és especialista s'ha convertit en "una paraula indefinida amb un únic denominador comú, que és la improvisació".

Clarke, una llegenda de la música que va iniciar la seva carrera en els anys 70 i que ha dotat de protagonisme un instrument com el baix, destaca aquesta evolució d'un terme que s'ha difuminat entre molts diferents estils.

"Hi ha molts tipus de jazz", subratlla el baixista en una entrevista concedida a Efe abans d'actuar demà a l'Auditori de Girona en el marc del Black Music, en l'únic concert a Espanya de la seva actual gira europea.

Stanley Clarke creu que la unió entre tots aquests estils és "l'element de la improvisació" i que, en realitat, cap música es considera jazz "si ningú toca solos o si no està concebuda perquè els que la interpreten puguin improvisar".

Clarke destaca a més la influència en el gènere de la música negra, encara que puntualitza que "no existeix un lloc a la Terra en el qual la gent de color no hagi intervingut en la seva música".

El fundador de la banda Return To Forever al costat de Chick Corea puntualitza per tant que, encara que conegut com a intèrpret de jazz, se sent "totalment còmode" en un festival denominat Black Music.

"Particularment, no em sento atrapat en etiquetes, però conec de la seva existència", assenyala el baixista, que dirigeix també una fundació dedicada a descobrir el talent de nous músics.

A Girona, Clarke assegura que escoltarà als joves que actuïn, com "sempre" fa, i recorda que la seva banda està plena de músics que arrenquen la seva carrera.

El cap de cartell del Black Music destaca la importància de la gira per Europa que realitza, amb parades a Eslovàquia, França, Suïssa o Regne Unit, ja que inclourà una estada d'una setmana a Brussel·les per gravar un nou disc.

La de Girona és especial, no obstant això, per a Stanley Clarke, qui considera que hi ha "pocs països en el món com Espanya, que tenen una veritable cultura artística que ha arribat a tot el planeta i influït en altres".

"Per descomptat, els espanyols han rebut també influències dels seus veïns, però el que han fet amb elles és destacable amb artistes que seran recordats per haver creat algunes de les millors peces de música, dansa, literatura o pintura", relata Clarke.

Després de la inauguració el passat 1 de març, el Black Music afronta la seva segona setmana amb l'actuació de l'artista més destacat del cartell.

Els organitzadors han recordat el seu llorejat palmarès, en el que destaquen premis Grammy i discos d'or i platí que reflecteixen el seu volum de vendes.

Stanley Clarke ha treballat a més amb altres figures de la música com Keith Richards o Stewart Copeland i ha estat responsable de bandes sonores de pel·lícules en qualitat de compositor i director d'orquestra.

A Girona, Clarke estarà acompanyat al piano per Beka Gochiashvili i Cameron Graves, mentre que a la bateria s'asseurà Michael Mitchell.