El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el Fitag, serà guardonat amb el Premi Nacional Escenamateur a l'entitat en pro del teatre amateur, per la seva tasca durant 15 anys a favor del teatre local, amateur i internacional.

En la tercera edició dels premis, també ha estat nominada l'obra Mis mejores amigas, una cooproducció teatral del Fitag 2015, com a millor espectacle internacional.

El premi, que atorga la Confederació Estatal de Teatre Amateur de España amb la col·laboració de la Societat General d'Autors (SGAE) i l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) del Ministeri de Cultura, és segons el director artísitc del Fitag, Martí Peraferrer, la distinció «més important que s'atorga a l'Estat Espanyol dins del sector del teatre no-professional».

El Fitag, patrocinat per la Diputació de Girona i amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat, va començar a la Casa de Cultura de Girona amb la intenció de ser una finestra oberta als diferents escenaris teatrals de la resta de països, però també amb l'objectiu que el teatre amateur gironí i català tingués una plataforma de promoció, difusió i exportació.

«Avui en dia, però, el Fitag ja és un festival de referència i amb un prestigi internacional reconegut», afirma Peraferrer.

Mis mejores amigas, nominada a millor espectacle internacional juntament amb dues produccions portugueses, va ser cooproduïda per Fitag juntament amb la companyia de teatre isrealiana Teatro de la Costa de Netanya.

En l'obra van participar-hi actrius catalanes com ara l'Alba Cabrera o la Gemma Capella i també isrealianes com és el cas de Shirli Abudi o Dafna Sears. La direcció tècnica i la coreografia van anar a càrrec de Guchi Kohan Law, amb l'adaptació i direcció d'Efraim Barkan.

El reconeixement es farà efectiu el dissabte 2 d'abril a la gala que es farà al Centro Cultural Conde Duque de Madrid, amb una cerimònia que serà conduïda per l'actor Moncho Borrajo.

A més, es concediran premis a la Muestra de Teatro de los IES de Móstoles pel seu suport al teatre jove, a la Compañía Asturiana de Comedias per la seva trajectòria, i al periodista i acadèmic de la Real Academia de la Lengua Española Luis María Ansón pel seu suport al món de la cultura i l'especial devoció per la gent del teatre en general, segons va informar ahir la Diputació de Girona.