Reediten «Terra de gestes i de beutat», el llibre que va definir la Girona moderna

Xavier Montsalvatge i Joaquim Pla van sentar les bases el 1917 de l'antièpica dels setges en un retrat de la ciutat

18.03.2016 | 07:10
El carrer de Cúndaro, pintat per Mela Murter, una de les obres del llibre · DdG

Treure a la llum el patrimoni arquitectònic i monumental de Girona, per damunt de l´ideari de la ciutat heroica i immortal, associada a l´èpica dels setges, és una de les aportacions d´un llibre que ha trigat un segle a tenir una reedició posada al dia.

La Diputació de Girona acaba de reeditar, dins la Col·lecció Josep Pla, Terra de gestes i de beutat. Girona, una llibre escrit el 1917 per Xavier Montsalvatge i Joaquim Pla que es considera «de referència» perquè el seu discurs continua en bona part «vigent».

Un discurs que es preocupa pel futur d´una ciutat que ha de ser «viva i moderna», i que si algun deute ha de tenir aquest no és el de la glòria dels setges, sinó el de la glòria «de les gestes de la pau».

Així s´expressa la filòloga Mariàngela Vilallonga a l´estudi introductori de la reedició d´una obra que inclou, a la primera part, el text de Montsalvatge i Pla degudament posat al dia, al mateix temps que també inclou una segona part amb l´edició facsímil de la publicació de 1917, que els editors actuals han volgut reproduir tal qual perquè la consideren «una petitat joia bibliogràfica».

L´interès estètic no podia anar deslligat de l´interès del contingut en aquest retrat de la Girona de començaments del segle XX, que també és una guia literària i pictòrica, i que parteix de la necessitat de regenerar l´ideari col·lectiu forjant l´esmentada antièpica dels setges i divulgant les belleses d´una ciutat que volen donar a conèixer arreu del país seguint un model fidel a la «civilitat».

Una ciutat que consideren que és «forta» i al mateix temps és «femenina», perquè conserva l´aspecte fort i poderós de la ciutat emmurallada i alhora l´aire delicat i femení de l´encís dels monuments.

Montsalvatge i Pla mostren una especial devoció per monuments com Sant Pere de Galligants perquè no ha estat alterat en segles posteriors i conserva l´esperit del romànic, l´art de l´època més gloriosa de la Catalunya medieval.

En canvi, sobre la Catedral de Santa Maria arriben a dir que la façana i el campanar, contràriament al que és l´interior, «és d´un gust barroc bastant degenerat».

Les idees no cessen de rajar en les pàgines de Terra de gestes i de beutat, que defineix la Devesa com «la segona Catedral», només que aquesta és pagana.

Erudits com Narcís-Jordi Aragó van definir el llibre de Montsalvatge i Pla com «el millor elogi, encara no superat, de Girona».

L´obra està dividida en cinc parts: Els Monuments, Les Glòries, La Beutat, Girona en la pintura i, la darrera, Girona en la literatura, que conté una selecció de proses de 10 autors.

Es tracta d´un vertader atles literari i pictòric de Girona. Hi ha il·lustracions de pintors que han fixat racons de la ciutat, com és ara Francesc Gimeno, Mela Muter o Cels Lagar, i hi ha una antologia d´aquells autors que han excel·lit en la descripció d´algun indret de Girona, com per exemple Eugeni d'Ors, Prudenci Bertrana, Joaquim Ruyra o Josep Carner.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema