Centenars de persones es van congregar ahir dissabte a l'església de Santa Eulàlia de Berga, en una cerimònia per acomiadar el mossèn Josep Maria Ballarín.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, va presidir una emotiva missa, que va ser gregoriana per desig del mateix mossèn. Ballarín també volia que mossèn Ramon Barniol, mossèn Eduard Ribera i el rector Ramon Anglerill parlessin durant la missa exequial, "sense límit de temps", va demanar expressament amb la ironia que el caracteritzava.

Novell va parlar del difunt com de "l'últim mossén d'una generació" amb "moltes arrels en el poble", encara que va ser especialment emotiva l'homilia del rector de Gósol, Ramon Anglerill, amic personal de Ballarín des de fa molts anys, i que li va servir d'inspiració per a la creació del seu personatge "Mossén Tronxo".

Visiblement emocionat, Barniol va recordar un Ballarín que era "feliç" amb molt poques coses: "Déu, la família, els amics, els llibres, Catalunya i el Barça".

Posteriorment, la parròquia de Santa Maria de Gósol, el poble lleidatà en el que residia a l'estiu, va acollir una última pregària per mossèn Ballarin.

Personalitats del món de la cultura i la política, com el president Puigdemont o els consellers Oriol Junqueras i Toni Comín també van voler dir-li l'últim adéu al mossèn abans que fos enterrat a Gósol.

També es trobava al temple l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i la seva dona Marta Ferrusola. Altres cares conegudes van ser l'expresident del Futbol Club Barcelona Joan Laporta o la presentadora de televisió Mari Pau Huguet.

Ballarín, que va morir divendres a la matinada als 96 anys, va combinar la seva vocació religiosa amb la seva passió per la literatura. A més, va ser especialment conegut a Catalunya en els anys noranta per les seves aparicions televisives i pel gran èxit que va suposar la seva novel·la "Mossèn Tronxo".