Els nord-americans Pat Metheny i Ron Carter, dues llegendes de la història del jazz, protagonitzaran el pròxim 15 de juliol la inauguració del festival Porta Ferrada, que tindrà lloc a Sant Feliu de Guíxols fins al 20 d'agost.

Durant la presentació, el director artístic de la cita, Albert Mallol, va qualificar l'actuació de Metheny i Carter sobre un mateix escenari d'«exclusivíssima» i va remarcar que es tracta d'«un espectacle que poques ciutats del món podran veure aquest estiu».

Aquesta serà la tercera vegada que Metheny participa el festival de la vila marinera.

La inauguració de Porta Ferrada comptarà per tant amb la presència conjunta d'un guitarrista que acumula vint premis Grammy i que ha treballat amb artistes d'un perfil tan variat com David Bowie o Enrique Morente, i d'un contrabaix que va formar part del segon quintet de Miles Davis.

Albert Mallol va recordar que Pat Metheny i Ron Carter únicament coincidiran aquest estiu a Catalunya a Sant Feliu de Guíxols i es va referir a l'actuació com una «perla» amb els dos músics «tota l'estona sobre l'escenari».

El festival comptarà en total amb divuit espectacles, entre els quals també destaca el concert que oferiran la cubana Omara Ortuondo i l'espanyol Diego El Cigala.

No es pot passar per alt la veu de Barbara Hendricks, que tornarà deu anys després d'inaugurar el festival amb un esfereïdor repàs del cançoner de Billie Holiday. La soprano és una activista incansable a favor dels drets dels refugiats.

Altres artistes que figuren en el programa són Manolo García, Estopa, Hombres G, Ara Malikian, Manel o The Earth, Wind and Fire Experience.

Porta Ferrada mantindrà a més el cicle dedicat a l'humor, el Singlot Festival, que comptarà amb la participació de Goyo Jiménez, i l'aposta per diferents arts escèniques, que aquest any es reflectirà en l'actuació de la companyia de dansa Antonio Gades o de la de circ Xangai Circus World.

El director de la productora del festival, Iñaki Martí, va detallar que el pressupost d'aquest any és d'1,3 milions d'euros, dels quals el 35 per cent correspon a aportacions d'administracions públiques, el 10 per cent a patrocinadors i la resta, a les 32.250 entrades que es posaran a la venda.

-

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, va anunciar que l'espai Guíxols Arena, amb capacitat per a 8.000 espectadors, estarà disponible per acollir algun dels espectacles programats.

Motas considera que l'esforç realitzat per l'Ajuntament confirma la seva aposta per un festival que també comptarà amb un escenari principal, l'auditori del port, remodelat per a l'edició d'aquest any.

L'organització es reserva «algunes sorpreses» en forma de concerts encara per anunciar, que es revelaran pròximament.